Am scris „introducere”, dar trebuia să scriu „avertisment”. Avertisment: nu citi această mizerie. Rămâi în lumea ta ordonată, plătește-ți facturile, spală-te pe dinți, cumpără apă plată, setează-ți alarma, răspunde la salut, pune benzină, iubește-ți aproapele. Nu intra în dezordinea mea de care îmi este atât de sete și pentru care sunt adeseori dojenit de civili. Nu citi despre lumea mea, pentru că te aștepți să fie nu știu câte nuanțe de gri, cum ai citit tu în volumele alea groase pentru tineri retardați, iar eu îți vorbesc despre alb și negru. Nu trebuie să descoperi adorația pentru negru, pentru că n-o să știi ce să faci cu ea și o să îngroși rândul muritorilor care-și primesc doar alb și se sting visând la curcubeie.

Autor: Codin Maticiuc
Număr pagini: 208
An apariție: 2017
Editura: ALL
Codin Maticiuc s-a născut în octombrie 1980, în București. Cartea sa, „Consumatorul de suflete” a fost publicată în anul 2017.
„Consumatorul de suflete” este o poveste prezentată publicului sub forma unor scrisori. Expeditorul este un baiat de bani gata, un „vampir”, iubitor al vieții de noapte trăite la cel mai înalt nivel. Experiențele acestuia sunt trăite în diverse colțuri de lume, în locuri extravagante, exclusiviste și de lux. Totuși, viața trăită la acest nivel înalt este aproape lipsită de moralitate. Sufletele femeilor sunt hrana acestui prădător, iar limbajul, intențiile și acțiunile personajului transformă femeia în simplă unealtă, sursă de „hrană” sau obiect al distracției.
Eu sunt coșmarul suprem. Eu sunt coșmarul tău, al prietenilor și familiei tale. Eu sunt entitatea supremă, nemuritorul, zburătorul. Ești familiar cu coșmarurile în mijlocul cărora îți dai seama că te afli într-un vis și-ți propui și (culmea!) chiar reușești să te trezești? Ești în capul patului, asudat peste măsură, fericit că ai scăpat, privești lângă tine în pat și coșmarul tău este aievea, îl găsești în cameră, plutește deasupra ta, te domină, te urmărește, ți se dedică și o face până în pânzele albe, până în coșciug, și te conduce cu amabilitate până în adâncurile iadului. Eu sunt coșmarul suprem.
Scriitura este interesantă, modernă și prezintă potențial. Subiectul abordat este însă nerecomandat minorilor și poate fi greu digerat chiar și de către majori. Ok, este prezentat un stil de viață inaccesibil majorității, dar totodată este o lipsă de etică și de moralitate. Superficialitatea ar fi scuzabilă. Dar „Consumatorul de suflete” nu este o simplă persoană superficială, ci o persoană arogantă și profitoare sentimental și sexual, chiar rău intenționată aș putea spune. Distracția și satisfacerea sexuală nu valorează mai nimic dacă „prada” nu își dă sufletul acestuia, dacă nu devine o „victimă” fără șanse de a se salva.
Cu bani, dar fără scrupule, „Consumatorul de suflete” este portretul bărbatului care trăiește pentru a cuceri și umili, pentru a oferi ego-ului său motive de emfază. Din limbajul utilizat se întrevede potențialul artistic al autorului, dar vag, pe alocuri, totul fiind eclipsat de vulgaritatea și imoralitatea prezentată.
Câteodată simți că nu e nimeni acolo. Câteodată simți că ești singur. Ești convins că nu te aude nimeni. Zici că toți te urăsc. Câteodată e exact așa. Crezi că nu știu? Crezi că n-am fost ca voi?! Crezi că nu m-am născut din muritori, că n-am crescut printre voi, că nu vă cunosc ca pe buzunarul de la piept? Știu exact, am fost acolo… abia pe parcurs am înțeles cine sunt și ce pot face. Sunt gata acum. Pregătit de mari maeștri, antrenat de viața însăși, hrănit cu durere, îndestulat de lacrimi și excitat de sânge pur, de orice proveniență.
Merită citită cartea „Consumatorul de suflete”? Aproape că nu. Aș citi altă carte scrisă de Codin Maticiuc, dar pe un alt subiect, cu un alt mesaj. Aș recomanda cuiva „Consumatorul de suflete”? Sigur nu. Cui aș putea să îi recomand această destăinuire a unei vieți scandaloase? De ce aș face asta?
De ce am avut răbdarea să citesc până la final? Pentru că fărâmele de talent, pe care autorul le lasă din când în când să se vadă, m-au făcut să sper că până la final personajul va suferi o transformare. Dar nu. Slabul regret pe care îl are pentru destinatara scrisorilor nu m-a făcut să văd justificat nimic din conținutul acestei cărți. Nimic.
Categorii:Autori români, Codin Maticiuc, Cărți
Lasă un răspuns