Cum am timp pentru lectură și restul activităților zilnice? Ziua mea are peste 28 de ore!

Am spus de nenumărate ori că iubesc cărțile. Pentru mine, aceste obiecte sunt magice. Fiecare carte este un mini univers, o lume ce așteaptă să fie descoperită și vizitată iar și iar. Ador momentele petrecute cu o carte bună. Totul este un fel de ritual: atingerea copertei, răsfoitul paginilor și savurarea mirosului emanat de carte. Știați că există un termen pentru efectul pe care mirosul unei cărți îl are asupra nărilor? „Bibliosmia” este cuvântul care definește acest miros fascinant și plăcut.

Totuși, există situații și motive care mă fac să renunț la plăcerea de a citi o carte în format fizic. E-book-urile și audiobook-urile ar fi o variantă mai la îndemână, din multe considerente. În primul rând, pot fi mereu cu noi. Când plec în vacanță îmi încărcam bagajele cu cărți. Trebuiau mai multe, pentru că niciodată nu se știe care gen se potrivește cel mai bine unei anumite stări sau unui anumit moment. Eu citesc din toate categoriile. Fiecare lectură mă învață ceva, mă transportă într-un alt spațiu, alt timp și îmi face cunoștință cu alte personaje. De ceva timp, am descoperit că varianta electronică este mai practică. Și nu doar când e vorba de vacanțe. Ci în viața de zi cu zi. Când merg la medic fructific timpul petrecut în sala de așteptare, dar și drumul până la cabinet.

VOXA
Sursă foto: VOXA

Inițial, am făcut pași timizi către e-book-uri. Mă bucura posibilitatea de a citi din mijlocul de transport în comun, din parc sau de oriunde puteam profita de puțin timp. Era la îndemână. Telefonul era tot ce îmi trebuia pentru a avea o adevărată colecție de cărți cu mine. Și era și mai ieftin. Prețul unui e-book este mult mai mic decât cel al unei cărți tipărite. Dacă e să ne gândim din punct de vedere ecologic, ar fi un avantaj pentru planetă dacă am alege variantele moderne de a ne bucura de lectură.

Încet, am avansat. Am descoperit existența audiobook-urilor. Asta a fost o adevărată revelație pentru mine. Puteam să fructific timpul la alt nivel. Cu căștile în urechi, plimbările prin parc, mersul la magazin și antrenamentul la sală au devenit momente de lectură. Dar, nu m-am limitat la atât. Am adus audiobook-ul cu totul în viața mea. Curățenia și gătitul nu mai sunt activități pe care să le fac ascultând muzică doar ca să fie un zgomot pe fundal. Nu! Acum ascult cărți care mă ajută să mă dezvolt și să mă relaxez. E ca și cum mi-am dublat timpul.

Nu a fost însă ușor să ajung la acest stil de viață și lectură. Mi-a fost dificil să găsesc audiobook-uri de calitate în limba română. De asemenea, mi-a fost greu și să găsesc aplicații care să îmi permită ascultarea unei cărți, dar și utilizarea telefonului, de exemplu, pentru a face o fotografie.

VOXA audiobooks
Sursă foto: VOXA

Cu VOXA-n boxă devii doxă!

Aplicația VOXA s-a dovedit a fi cea mai potrivită alegere pentru mine. Sunt cărți din peste 15 categorii, atât e-book-uri, cât și audiobook-uri. Însă, pe lângă cele 15 zile în care m-am putut bucura gratuit de aplicație (pentru a mă putea convinge că VOXA este platforma pe care vreau să o folosesc), am fost încântată și de lectorii audiobook-urilor. Actori precum Mihai Călin, Oana Pella, Șerban Pavlu și Stela Popescu îmi citesc cărțile dorite, ajutându-mă astfel să fructific timpul în felul și stilul meu. Cred că nu trebuie să vă mai spun că nu m-am oprit după cele 15 zile de utilizare și că mi-am făcut abonament pe VOXA fără să las măcar o zi de pauză. Este cea mai importantă și utilizată aplicație pentru mine! „Cu VOXA în boxă, devii doxă!” a fost una dintre notificările primite și, da, chiar așa este! Salvând timpul dedicat altor activități, lecturile alese mă ajută să mă dezvolt cu rapiditate.

VOXA audiobooks
Sursă foto: VOXA

Ziua mea are peste 28 de ore

Zilnic, petrec aproximativ 4 ore cu activități precum gătit, curățenie, sport, desenat. La cele tocmai enumerate se cumulează și timpul petrecut în trafic (drumul de acasă la serviciu și înapoi, timpul petrecut prin oraș atunci când merg la cumpărături, medic). De când am descoperit audiobook-urile de pe VOXA simt că am mult mai mult timp într-o zi. Fiecare oră este „economisită”, iar ziua parcă s-a dilatat.

Îmi place să colorez mandale. Mă relaxează. Aseară, m-am relaxat la dublu. Ba nu. La pătrat. Am aprins o lumânare parfumată, mi-am aranjat cartea de colorat și culorile și am pornit aplicația. Am ascultat „Cafeneaua de la capătul lumii” de John P. Strelecky. A fost un adevărat răsfăț. Să nu mai pomenesc și de potrivirea subiectului cărții cu noul meu stil de viață.

VOXA audiobooks

John, personajul principal al cărții, avea nevoie de deconectare de la viața cotidiană. Destinația pe care bărbatul o alesese pentru a fi locația în care „să își încarce bateriile” rămâne însă în trecut, blocajul de pe autostradă făcându-l pe John să se abată de la traseul cunoscut. Rătăcit și fără combustibil, obosit de la multele ore de șofat, se oprește în primul loc pe care îl vede locuit de când a părăsit autostrada principală. Spre norocul său, găsește o cafenea mică, izolată, dar totuși îngrijită unde speră să mănânce ceva și să facă rost de benzină. „Cafeneaua de la capătul lumii” îi stârnește apetitul prin mirosurile apetisante, dar și curiozitatea. Nu doar locația acesteia erau inedite: cafeneaua se afla într-un loc atât de izolat, încât părea chiar la capătul lumii, ci și meniul și personalul localului.

Ce era atât de special la „Cafeneaua de la capătul lumii”? Pe meniu, pe lângă felurile gustoase de mâncare, John descoperă trei întrebări la care clienții sunt încurajați să găsească răspuns. „De ce ești aici?”, „Îți este teamă de moarte?” și „Ești un om împlinit?” sunt întrebările la care clienții pot căuta răspunsul cu ajutorul personalului amabil al cafenelei.

„Cafeneaua de la capătul lumii” m-a făcut să analizez, odată cu John și celelalte personaje, de ce sunt eu aici și să aflu dacă fac ceea ce vreau să fac. Această lectură audio m-a făcut să meditez la menirea vieții mele și la acțiunile pe care le fac pentru a o duce la îndeplinire.

Cartea se încadrează în categoriile autocunoaștere, dezoltare personală și mindfulness și este o lectură emoționantă, profundă și utilă oricui.

Am petrecut două ore și jumătate în cel mai plăcut mod, relaxându-mă în timp ce coloram și ascultând această carte incredibilă, citită de actorul Mihai Călin.

Cum să faci copilul să iubească lectura

Lipsa de timp este un impediment atunci când vine vorba de citit. Am auzit această scuză în cazul multor adulți, dar și în cazul copiilor. Distrași de tehnologie, dar și de alte activități, gustul pentru cărți trebuie cultivat și transmis încă de la vârste fragede. Nu am copii. Nu ai mei. Dar, în viața mea există mulți copii, de diverse vârste. Fie că sunt rude, sau copii de-ai prietenilor, îmi place să le transmit din pasiunea mea pentru cărți și să le stârnesc curiozitatea pentru a descoperi noi informații și povești. Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută când Mihaela, verișoara mea de 8 ani a venit și și-a petrecut câteva zile la mine. Discutând despre ce a mai citit și ce a mai descoperit mi-a invocat lipsa de timp. Mihaela este pasionată de pictură, sport și colaje. Și-ar petrece ore întregi făcând aceste activități.

Mândră de aplicația mea VOXA, i-am arătat Mihaelei cum poate descoperi plăcerile intense ale unei povești bune fără să petreacă timp suplimentar. Cum? Nimic mai simplu, doar sunt plină de resurse! I-am propus să mergem la un film. Filmul ales? Ratatouille! Timpul petrecut în trafic până la cinema? Aproximativ 50 de minute.

Am să recunosc, am premeditat puțin toată aventura. Mă uitasem anterior în aplicația VOXA, la categoria Cărți pentru copii și văzusem că audiobook-ul Ratatouille are o durată de 34 de minute. Am plecat „ca fetele” la cinema în timp ce o ascultam pe Stela Popescu citind povestea talentatului șoricel bucătar. I-a plăcut povestea, asta era clar. După vizionarea filmului, a început să facă singură diferența dintre ceea ce auzise în mașină și ceea ce a văzut. M-am simțit o învingătoare! 1-0 pentru cărți. Am mai ascultat, de data aceasta la propunerea ei câteva audiobook-uri în perioada pe care a petrecut-o la mine. Surpriza mea a fost atunci când au venit părinții după ea: Mihaela își dorea VOXA pe propriul mobil!

Entuziasmul meu este la cote maxime. De fiecare dată când mă apuc de făcut ceva sau plec undeva aleg din aplicație un audiobook cu o durată aproximativă cu cea a activității planificate (da, se pot selecta adiobook-urile și în funcție de categorie, dar și de durată). Nu renunț la citit, în niciun caz! Pe VOXA găsesc și e-book și audiobook, iar atunci când situația nu îmi permite să ascult, ci doar să citesc, fac repede schimbul între cele două modalități. Îmi convin ambele. Pot pune „semn” și pot reasculta sau reciti pasajele favorite, în funcție de modalitatea aleasă pentru a mă bucura de cartea respectivă.

Nici la mirosul cărților nu trebuie să renunț. Cu voință, am descoperit lumânări și parfumuri cu aroma Bibliosmia. Acum am propria mea bibliotecă, la un super preț și mereu la îndemână. Mii de titluri, în limba română, dar și în engleză, mă însoțesc pretudindeni gata să fie citite sau ascultate.

Un alt detaliu pe care îl găsesc special la această aplicație este posibilitatea de a programa când audiobook-ul să se oprească. Astfel, pot deschide aplicația și să selectez să ascult lectura o anumită perioadă de timp (între 5 și 60 de minute) sau doar un capitol. Cred că este foarte utilă această opțiune atunci când VOXA este folosită pentru a oferi copiilor o poveste înainte de somn.

VOXA audiobooks
Sursă foto: VOXA

Oricât de dornică aș fi să vă povestesc despre plăcerea oferită de ascultarea celor mai râvnite cărți și de fructificarea timpului, am să mă opresc aici. Abia aștept să descopăr cum a ajuns John după zece ani de la descoperirea misteriosului local Cafeneaua de la capătul lumii să îi calce din nou pragul și la ce întrebări trebuie să își răspundă acum clienții acesteia. „Întoarcere la Cafeneaua de la capătul lumii” de John P. Strelecky și narată de Mihai Călin este audiobook-ul care îmi va face ziua mai frumoasă și mai lungă. Tu ce titlu ai ales de pe VOXA?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.



Categorii:Cărți, John P. Strelecky, Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Să nu râzi :(( (recenzie) – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: