Periodic, mi se demonstrează cât de mult am evoluat și cât de ușor poate fi traiul noastru în prezent. Este limpede că această concluzie este trasă în urma comparației cu trecutul. Cu trecutul meu, cu cel al generației părinților mei și, aproape că nu există termeni de comparație între prezent și stilul de viață de pe vremea bunicilor.
Poate nu zilnic, dar tot mai des realizez că lucrurile sunt foarte diferite față de cele de „pe vremea mea”. Ah, „pe vremea mea”, adică o perioadă la nici măcar 30 de ani distanță! Când a trecut timpul? Cât de mult s-au putut schimba lucrurile, unele fără a fi simțite măcar?
Iar m-a acaparat nostalgia. De această dată totul a pornit de la… un termometru! Și nu, nu am febră! Doar că am rămas suprinsă de cât de mult au evoluat aceste dispozitive medicale.
În copilărie, termometrul era un obiect pe cât de util, pe atât de înspăimântător și interzis. Îl priveam cu aceeași teamă și respect ca și pe doctor. Îmi amintesc disconfortul cauzat de atingerea lui rece pe pielea mea, de emoția pe care o aveam că cine știe ce verdict dădea și, mai ales, de interdicția de a mă atinge de acest obiect de preț și de a mă juca cu el. Îmi făcea mereu cu ochiul, era un obiect atât de util în arsenalul de dispozitive necesar unei micuțe doctorițe! Puteam face joaca de-a doctorul atât de reală! Dar, nu! Interzis la termometru! Nu e de joacă! Mi-am imaginat mult timp că termometrul este un obiect extrem de scump sau că un astfel de lucru se găsește foarte greu. De fapt, nu ăsta era motivul pentru care nu eram lăsată să am ca jucărie un termometru real. Am înțeles cu adevărat, atunci când, inevitabil, am fost aproape de un termometru spart. Abia atunci am realizat că acest obiect era foarte periculos dacă era spart. Și nu pentru că era scump sau greu de procurat, ci pentru că avea mercur!
Termometrul, prieten pe viață!
De la cea mai fragedă vârstă, termometrul este un obiect care ne ajută în momentele dificile. Folosit de către părinți, acest dispozitiv medical folosit pentru măsurarea temeraturii corporale poate indica de la prezența unei viroze, până la semnalarea unei infecții grave.
Ca și noi, termometrele au evoluat. În prezent, ne putem bucura de diverse tipuri de termometre care ne indică cu mare precizie temperatura corporală. Am descoperit de curând termometrele de la Geratherm, gama de produse acoperind atât nevoile casnice, cât și cele spitalicești. Pentru spitale termometrul Geratherm Clinic este testat și validat ca având o precizie incontestabilă. Bine, cine își dorește această performanță și acasă se poate bucura de acest beneficiu.
Personal, optez pentru altă variantă a produselor Geratherm. Preferatul meu este Geratherm Non Contact. Acest termometru cu infraroșu măsoară temperatura frunții în doar 3 secunde și poate fi folosit cu ușurință în cazul copiilor mici. Pe lângă avantajul oferit de lipsa contactului cu pielea, aspect ce oferă posibilitatea de a măsura temperatura copilului în timpul somnului, fără a-l trezi, cu ajutorul acestui termometru poate fi măsurată și temperatura ambientală, pe cea a lichidelor sau a suprafețelor. Este atât de util mai ales atunci când ai bebeluși. Adio picături de lapte pe încheietura mâinii! Cu Geratherm Non Contact e simplă și mult mai igienică măsurarea temperaturii laptelui ce urmează a fi dat bebelușului, a apei, ceaiului sau supelor.
Utilizarea acestui termometru este sigură, igienică și confortabilă. Chiar dacă este utilizat în cabinete medicale, nu necesită cunoștințe de medicină pentru a fi folosit. Este ușor chiar și pentru copii să îl întrebuințeze. Cum? Datorită alarmei vizuale și acustice! Atunci când copilul are febră, lichidul sau suprafața măsurată este prea fierbinte, termometrul va scoate un sunet și ecranul va deveni roșu. Da, chiar și copiii pot înțelege că este prea fiebinte apa dacă ecranul termometrului nu mai este verde! Schimbarea modurilor (de la mod „obiect” la mod „corp” și invers) este simplă și intuitivă datorită pictogramelor care apar pe ecran atunci când este apăsată tasta mod (prima tastă din partea de sus).
Datorită suportului inclus în pachet, termometrul Geratherm Non Contact poate fi păstrat la îndemână și utilizat oricând. În plus, are memorie! Acest termometru memorează ultimele 30 de măsurători. Funcționează cu ajutorul bateriilor, dar are un sistem de oprire automată (aproximativ 3 minute după ultima măsurătoare) cu ajutorul căreia se evită descărcarea bateriei în cazul în care este uitat pornit.



Termometrul Non Contact are avantaje clare și considerabile, mai ales în cazul familiilor cu bebeluși. Totuși, și termometrul Geratherm Rapid este o alegere potrivită pentru a măsura temperatura oral, axilar sau rectal într-un timp scurt, de doar 9-15 secunde. Acest termometru digital are o precizie mai mare, alarmă în caz de febră, semnal audio, rezistență la apă, închidere automată și vârf aurit cu efect antialergic pentru copiii cu alergie la metale.
Chiar dacă există această gamă modernă și utilă de termometre, cei de la Geratherm s-au gândit și la persoanele mai conservatoare, mai nostalgice după vremurile copilăriei. Termometrul Classic este varianta termometrului pe care îl aveam în copilărie. Diferența? Este fără mercur! Acest termometru are un lichid de măsurare non-toxic numit „galistan” (o combinația între galiu, indiu și staniu). Nu este necesară bateria pentru utilizarea acestui tip de termometru, este precis și sigur și poate fi utilizat o viață, daca nu este spart. Acest termometru trebuie scuturat. Exact ca cel de pe vremuri. Un alt element de noutate, pe lângă substanța de măsurare non-toxică, este „echipamentul de scuturare” cu care vine însoțit.

Timpurile se schimbă, viața accelerează și ne acaparează cu ritmul ei galopant. Singura constantă, valabilă în cazul fiecărei generații, este grija pentru familie, pentru sănătatea și starea de bine a celor dragi.
Oriunde ne-am afla, orice vârstă am avea și orice timpuri am trăi sănătatea noastră și a celor din jur este prioritară. Este important să ne ascultăm corpul, să îl monitorizăm și să îl verificăm cât de des este necesar. Termometrul este un obiect indispensabil. Mai ales în familiile care au copii. Indiferent de varianta de termometru pe care o alegem trebuie să ne asigurăm că acest dispozitiv medical ne este mereu la îndemână. Chiar și atunci când plecam în vacanțe!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.
Categorii:Lucruri și locuri
Lasă un răspuns