Biblia vaginului: separarea miturilor de medicină (recenzie)

Dacă nu îți cunoști anatomia, dacă nu știi cum funcționează și cum să faci să funcționeze propriul corp, atunci pierzi puterea și devii, ca femeie, lipsită de avantaje atunci când te afli într-o relație sexuală.

Biblia Vaginului: separarea miturilor de medicina - dr. Jen Gunter

Autor: Dr. Jen Gunter

Număr pagini: 456

An apariție: 2021

Editura: Curtea Veche

Traducere: Margareta Manole

Titlul original: The Vagina Bible. Separating the Myth from the Medicine, 2019

Dr. Jennifer Gunter este născută în anul 1966 și este ginecolog și cronicar al New York Times. Se ocupă de sănătatea femeilor și este specialist în medicina durerii cronice și a tulburărilor vulvovaginale. Printre cărțile publicate se numără: „The Preemie Primer: A Complete Guide for Parents of Premature Babies—from Birth through the Toddler Years and Beyond” (2010), „Biblia Vaginului: separarea miturilor de medicină” (2019) și „Menopause Manifesto. Own your health with facts and feminism” (2021).

Biblia Vaginului: separarea miturilor de medicină

Am să fiu sinceră: am deschis această carte pentru că am fost intrigată de titlul și coperta ei. Nu m-am așteptat la nimic anume și nu căutam ceva anume. Nu credeam că această carte va fi una dintre lecturile mele. Mai ales să mai și scriu pe blog despre ea.

Totuși, am fost surprinsă de conținut și am decis să vă prezint și vouă această carte plină de informații medicale. „Biblia vaginului” nu este destinată unei anumite categorii de vârstă sau unui anumit gen. În această carte sunt prezentate informații utile și sfaturi medicale ce pot fi de interes indiferent de vârstă sau gen (excepție fac copiii, desigur).

De la prezentarea detaliată a vaginului și vulvei, Jen Gunter ne oferă informații necesare despre funcționarea, rolul și îngrijirea acestor organe. Încă de la prima menstruație, până la menopauză și post-menopauză, cartea ne prezintă diversele etape prin care vaginul și vulva trec. De asemenea, ne sunt prezentate diferitele boli și simptome, dar și posibile tratamente sau teste care pot fi efectuate pentru prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni.

Există două tipuri diferite de produse care trebuie luate în considerare: săpunul și gelurile de curățare. Săpunul rupe o parte din mantaua acidă – uleiurile și bacteriile naturale importante pentru apărarea pielii. Dacă un produs este declarat săpun, nu-mi pasă cât de blând pretinde să fie – riscă să usuce pielea, te poți simți iritată și ai putea fi mai susceptibilă la microtraume. Cealaltă problemă cu săpunul este că odată amestecat cu apa produce o reacție chimică ce crește pH-ul pielii la 10-11. Dacă îți amintești, pH-ul pielii vulvare este acid, între 5,3 și 5,6.

Gelurile de curățare nu sunt săpunuri, ci sunt surfactanți sintetici și alte substanțe chimice menite să îndepărteze murdăria și să lase mantaua acidă intactă. În general, gelurile de curățare sunt mai bune pentru piele decât săpunurile.

Să nu vă imaginați că această carte este un tratat de medicină. Modul în care autoarea prezintă informația este atractiv, distractiv și interesant. Miturile pe care Jen Gunter dorește să le elimine și să le clarifice prin această carte sunt atât de răspândite, încât sigur găsești situații sau sfaturi de care ai auzit și nu ai putut să te convingi de veridicitatea lor din punct de vedere medical.

Biblia Vaginului: separarea miturilor de medicină” este o alternativă la îndemâna oricui pentru o educație sexuală corectă și prezintă detalii și informații greu de aflat pe o altă cale. Jen Gunter oferă cititorilor detalii despre diverse întrebări pe care femeile, deseori, nu au cui să le adreseze sau evită să facă asta din considerente precum rușinea, limitarea socială, dezinteresul medicului.

Experiența profesională a autoarei o califică pentru a prezenta cu acuratețe informații medicale despre vulvă și vagin, dar și despre igiena intimă, produse de igienă intimă, boli, simptome și prevenții. Numărul mare de paciente tratate, dar și cercetarea efectuată pentru scrierea acestei cărți fac ca informațiile prezentate în „Biblia Vaginului” să fie de un real folos, ajutând la conturarea sentimentului de normalitate și acceptare față de propriul corp.

Sunt dificil de estimat prejudiciile provocate de Sigmund Freud prin popularizarea mitului despre orgasmul vaginal. Doar o treime dintre femei pot avea orgasme doar prin penetrarea penisului (adică fără mâini, doar prin împingere a penisului), deci ideea conform căreia toată lumea ar trebui să aibă orgasme prin această metodă determină două treimi dintre femei să creadă că este ceva în neregulă cu ele, când, de fapt, ele sunt perfecte.

Nu este un defect să nu ai orgasm prin penetrarea cu penisul, fără ajutor, ci o caracteristică.

Un minus găsit acestei lecturi sunt micile greșeli de editare, dar numărul redus al acestora nu distorsionează mesajul. Traducerea este bună, cititorul simțind dincolo de profesionalismul autoarei, sentimentul de prietenie emanat de formulările amuzante ale acesteia, dar și de anumite mituri și concepte de-a dreptul ciudate pentru zilele noastre.



Categorii:Autori străini, Cărți, Jen Gunter, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: