Somnul de calitate nu este doar un vis!

Chiar dacă o mare parte din viață o petrecem dormind, nu acordăm acestui aspect importanța pe care o merită. Somnul de calitate lipsește tot mai multor persoane, iar eu mă număram printre ele.

Lipsa somnului (ma refer la un somn odihnitor, pentru că de dormit, dormim cu toții) își pune amprenta asupra organismului nostru, dar mai ales asupra calității vieții noastre. Starea de somnolență și lipsa concentrării sunt cele mai evidente semne ale lipsei unui somn de calitate. Aceste lucruri nu sunt doar cauzatoare de disconfort, ci ne pot periclita viața dacă somnolența apare în momente total nepotrivite (de exemplu, în timp ce ne aflăm la volan).

Din păcate, ne confruntăm cu dificultăți în „relația” cu somnul fără a realiza că, deseori, remedierea acestora este foarte facilă. Observând că îmi este tot mai greu să îmi mențin concentrarea și că starea de somnolență mă transformă într-o persoană morocănoasă și irascibilă, am decis să încerc să remediez situația pe cont propriu, înainte de a cere ajutor.

Am descoperit că somnul chiar este studiat de persoane special calificate, numite somnologi. În incursiunea mea în știința somnului, am descoperit că există multe tulburări de somn. Însă, situația mea nu părea atât de gravă încât să necesite consultarea unui somnolog. Ceea ce părea că mi s-ar potrivi era schimbarea igienei somnului.

Igiena somnului

Informându-mă despre somn, am descoperit că multe dintre obiceiurile pe care le aveam erau de fapt cauze ale unui somn întrerupt și neconfortabil. Chiar și timpul petrecut în așteptarea lui Moș Ene este influențat de conduita pe care o am înainte să merg la culcare.

Temperatura

Până să mă informez în amănunt, aveam impresia că pentru a dormi bine am nevoie de căldură. De muuultă căldură! Ei bine, în realitate nu este deloc așa. Nu este deloc odihnitor somnul lângă sobă, oricât de confortabil ni s-ar părea.

Pentru a avea un somn cu adevărat de calitate, în cameră trebuie să fie între 16° și 19° grade. Pentru iubitorii de căldură pare puțin, știu! Și eu am fost sceptică. Dar, atunci când ești sătul de senzația de oboseală și somnolență, încerci orice.

Bineînțeles că specialiștii în somn nu s-au înșelat. Chiar dormi mai bine atunci când în cameră temperatura este mai mică ( între 16° și 19° grade Celsius).

Temperatura corpului fluctuează (în timpul zilei, dar și noaptea, în timpul somnului), iar corpul își pierde din capacitatea de reglare a temperaturii corporale, mai ales în timpul somnului REM. Fluctuațiile de temperatură din timpul nopții pot crea disconfort și pot provoca treziri dese.

Lumina

Cu tehnologia în dormitor nu am fost niciodată de acord. Îmi place să dorm în liniște, nu cu televizorul pe fundal. Însă, obișnuiam să adorm în lumina lumânărilor sau a instalațiilor cu care mi-am decorat camera.

În urma informării, am înțeles că pentru un somn cu adevărat bun am nevoie de întuneric. Doar așa organismul meu va secreta melatonina. În timpul somnul, în dormitor trebuie să fie beznă!

Patul

Setarea temperaturii corecte și lipsa luminii în dormitor nu sunt singurii factori care mi-au îmbunătățit somnul. Aceste două schimbări nu puteau să facă o diferență sesizabilă fără schimbarea celor mai importate accesorii de dormit: patul, pernele și plapuma.

Oricât de bun ar fi patul, e în zadar dacă așternuturile nu sunt cele potrivite. Fiecare dintre noi avem propriile nevoi: unii doresc saltea tare, alții saltea moale. La fel este și în cazul pernelor.

Ceea ce sigur ne dorim cu toții este confort și un somn odihnitor. Nimeni nu vrea să se trezească din cauza transpirației sau din cauza senzației de frig. Din acest motiv eu am ales să folosesc o plapumă de lână. Și, nu orice fel de lână! Ci, lână merinos!

Față de alte materiale (pene, puf, poliester) care sunt izolatori buni, lâna este un termo-regulator. Asta înseamnă că ea reglează temperatura corpului (așa cum se întâmplă și la oi) transferând căldura în afara corpului atunci când este cald și păstrând-o atunci când este frig. Am aflat că pentru a avea proprietățile termo-regulatoare, lâna nu trebuie să fie procesată (lanolina nu trebuie îndepărtată de pe firul de lână).

Din interacțiunea mea cu lâna de pâna acum, singurul lucru valabil încă este căldura. Lâna nu este atât de aspră și grea precum mi-o aminteam. Asta poate și pentru că am ales să folosesc produse de la Confort Merino (firmă românească cu sediul în Piatra Neamț).

Ce au atât de special produsele din lână de la Confort Merino?

În primul rând lâna! Aceasta este lână merinos, nu lână tradițională. Lâna merinos este superioară calitativ celei tradiționale. Plapuma din lână de la Confort Merino este ușoară, nu grea precum plapuma confecționată de bunica și oferă cel puțin la fel de multă căldură. Confortul? Este clar superior!

Lâna utilizată pentru pernele, pilotele și plăpumile de la Confort Merino este prelucată aproape ca pe vreamea bunicii. Sunt utilizate doar fibrele lungi și lâna este pieptănată necarbonizată și fără prelucrare chimică.

Lâna ultilizată în produsele Confort Merino este o lână curată, nobilă. Nu are resturi vegetale; sunt eliminate în mod tradițional prin pieptănarea lânii printr-o operație tehnologică mecanică. Datorită evitării spălării în baie de soluție de acid sulfuric, lâna produselor Confort Merino își păstrază lanolina (substanța responsabilă pentru calitățile terapeutice ale lânii).

Lâna folosită de către Confort Merino este certificată OEKO Tek (în procesul de spălare și pregătire se folosesc doar detergenți și antistatizanți ecologici). Chiar dacă lanolina este cea care dă lânii mirosul specific, acesta se estompează în câteva săptămâni, iar procentul de lanolină conținut de produsele Confort Merino (este secret) asigură perfect echilibrul dintre beneficiile pe care lâna le aduce sănătății și mirosul confortabil de lână curată.

Este importantă menținerea lanolinei pe fibra de lână tocmai pentru menținerea proprietăților acesteia. De exemplu, datorită lanolinei lâna are efecte hipoalergenice și oferă protecție împotriva acarienilor și mucegaiurilor. Tot lanolina este cea care creează o barieră în fața bacteriilor (nu se generează mirosuri neplăcute) și nu reține mirosurile urâte.

Până și tratamentul antimolii folosit pentru lâna utilizată de Confort Merino este natural; terpenele din uleiurile esențiale se combină cu lanolina pe subrafața fibrei de lână protejând-o pe toată durata utilizării produsului. Mixul de uleiuri esențiale pure și naturale conferă nu doar protecție, ci și efectele benefice ale aromaterapiei (reduce stresul și mărește capacitatea de concentrare, îndepărtează durerile musculare, migrenele, indigestiile și inflamațiile ușoare și are eficiență în caz de insomnie, neliniști sau palpitații).

Lâna merinos folosită pentru produsele Confort Merino este dispusă în straturi (astfel este înglobat mai mult aer în structura umpluturii), evitându-se astfel aglomerarea sau migrarea lânii în produs.

Cea mai nouă colecție, Confort Lana, duce produsele din lână într-o nouă direcție. Din pasiunea și dorința de a crea produse din lână la o calitate din ce în ce mai înaltă, gama Confort Lana a venit pe piață cu o inovație în modul de dispunere a fibrelor de lână: metoda 3Directions.

Această colecție are o capacitate de termoreglare superioară datorită volumului mare de aer dintre straturile de lână. Umplutura produselor din colecția Confort Lana are o rezistență sporită la rupere; fiind utilizate doar fibre lungi se creează o rețea interțesută foarte rezistentă și nu mai este necesară interțeserea cu ace (aceasta ar diminua volumul de aer al umpluturii și capacitatea de drapaj). Drapajul acestor produse este excelent. Drapajul unei pilote reprezintă capacitatea produsului de a lua forma corpului, evitând formarea cavităților (adică a spațiului dintre corp și pilotă) ce scad temperatura sub pilotă. Mulându-se mult mai bine pe forma corpului, umplutura Confort Lana crește confortul termic.

Lanolina fibrelor de lână utilizată pentru produsele colecției Confort Lana este într-un procent aproape de ideal. Astfel, capacitatea de termoreglare este îmbunătățită și umiditatea este mult mai bine controlată din cauza lanolinei distribuite uniform pe fibra de lână. Tot din acest detaliu al confecționării produselor Confort Lana derivă și protecția superioară a fibrei de lână, având o protecție sporită la uzură (lâna face mai puțin praf și nu mai devine casantă).

Cum se întrețin produsele Confort Merino?

Lanolina face ca lâna să se strângă în contact cu apa și fluctuațiile de temperatură ale acesteia. În plus, lâna este o fibră naturală care se auto-curăță (respinge în mod activ acarienii de praf, sporii de mucegai și bacteriile). Pentru că lâna merinos utilizată de Confort Merino nu este prelucrată chimic (lanolina este păstrată pe fibre), pilotele și plăpumile de lână nu trebuie spălate. Acestea au nevoie doar de aerisire și soare, din când în când. Dacă totuși pilota se pătează, se spală local, fără a stoarce sau a presa lâna din interior.

Aerisire plapuma confort merino
Sursă foto: Confort Merino

Produsele Confort Merino mai au un plus. Acestea sunt personalizate nevoilor fiecăruia. Cum? Prin consultanța oferită de cei de la Confort Merino în alegerea produsului. Se iau în calcul mai multe variabile precum temperatura și anotimpul pentru care va fi utilizat produsul respectiv.

Cu atât de multă grijă pentru produsele oferite și pentru somnul persoanelor care le utilizează, Confort Merino oferă un raport excelent preț-calitate și certitudinea unei alegeri înțelepte.

Desigur, lenjeria de pat este un alt detaliu căruia trebuie să îi dăm importanță. Chiar și produsele Confort Merino trebuie folosite înfățate. Pentru un plus de protecție și confort, lenjeria de pat trebuie să fie dintr-un material de calitate.

De când mi-am schimbat igiena somnului (am temperatura reglată la maximum 19 grade, dorm pe întuneric și folosesc produsele din lână de care povesteam mai sus), mă odihnesc mult mai bine. Starea de somnolență pe care o simțeam zilnic s-a redus și simt că mă odihnesc în fiecare noapte. Am redescoperit odihna și mi-am îmbunătățit calitatea vieții, făcând în același timp economie (consum mai puțin pentru a mă bucura mai mult).

Sursă foto: Confort Merino

Acum, somnul de calitate este realitatea mea, nu doar un vis!

Articol scris pentru SuperBlog 2022.Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Proba 2. Un somn odihnitor la 19° în dormitor

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: