Cum poți rezolva dificultățile pe care le ai cu banca?

Chiar dacă sunt una dintre puținele persoane care încă nu au nici o rată, nu sunt străină de poveștile celor care au fost împovărați de ratele făcute, din cauza schimbărilor economice din țară.

Am auzit cu toții poveștile românilor care au făcut acele împrumuturi în franci elvețieni și cât de greu le-a fost să își revină financiar în urma acelor credite.

Nici prezentul nu este chiar atât de roz. Multe persoane au făcut credite pentru care acum achită rate muuult mai mari. Este și cazul Emiliei, femeia făcând acum 5 ani o rată pentru o locuință alături de soțul său. La momentul respectiv, își permitea creditul. Veniturile le ajungeau pentru a plăti rata la apartament și pentru a trăi viața pe care și-o doreau. Dar, lucrurile în viață se schimbă. Mai ales, atunci când cuplul este la început de drum. Venirea unui copil pe lume aduce nu doar bucurii, ci și cheltuieli. În cazul Emiliei, din nefericire, copilul are și probleme de sănătate care necesită costuri suplimentare. S-ar fi descurcat, la limită, doar că schimbările economice neprevăzute i-au pus pe cei doi părinți în postura de a nu-și mai permite rata la apartament (rată care le crescute simțitor).

Fiind prieteni de familie, s-au confesat cu privire la dificultățile financiare cu care se confruntă familia lor. Nu vedeau nici o cale de rezolvare, viziunea lor fiind cea conform căreia băncile asta își doresc: clienții să nu mai poată plăti creditele pentru imobilele achiziționate și astfel, bunurile să îi rămână băncii. Ei, aici nu am fost de acord. În primul rând, sunt de părere că orice are o rezolvare. Trebuie doar să fim informați cum trebuie. În al doilea rând, de ce și-ar dori băncile acele imobile cât timp ele nu sunt agenții imobiliare, ci instituții bancare? Scopul băncilor ar trebui să fie ca orice client să își poată duce la bun sfârșit obligațiile contractuale, nu?

Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar - CSALB
Sursă informații: CSALB.ro (editate cu canva)

O campanie de educație financiară susținută de CSALB. Acolo unde negociezi cu banca

Mi-am amintit că acum câțiva ani aflasem de existența CSALB (Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar). Scrisesem și pe blog despre asta. Aceasta a și fost salvarea familiei Emiliei. Mi s-a demonstrat, din nou, că infomația este puterea.

După ce mi-am reîmprospătat amintirile, le-am povestit celor doi despre CSALB. Această entitate a fost înființată ca urmare a unei Directive europene și are ca rol intermedierea gratuită și rapidă (în maximum 3 luni) a negocierii dintre consumatori și banci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Mai exact, CSALB caută împreună cu consumatorii și băncile (sau IFN-urile) o soluție amiabilă, alternativă la instanțele de judecată, prin care să fie rezolvate problemele semnalate de consumatori (dificultăți în plata ratelor, probleme întâmpinate în derularea contractelor și în accesarea serviciilor și produselor financiare).

Pe lângă faptul că serviciile CSALB sunt gratuite pentru consumator, acestea pot fi accesate și de oriunde din țară. Cererea poate fi completată online sau trimisă prin poștă, prezentarea consumatorului la sediul din București nefiind necesară.

Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere (negociere) este desemnat un conciliator din partea CSALB. Acești conciliatori sunt specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar.

Am studiat, cot la cot cu ei, toată secțiunea de educație financiară de pe csalb.ro. Am aflat informații prețioase despre dobândă, comisione, clauze contractuale, tipuri de credite și executare silită.

De un real ajutor au fost și informațiile de pe canalul de Youtube al CSALB. În urma vizionării video-urilor încărcate de către aceștia, am înțeles ușor o grămadă de informații utile, printre care avantajele apelării la concilierea prin CSALB în cazul dificultăților cu o bancă sau IFN.

Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar - CSALB
Sursă informații și foto: CSALB

Recomand consultarea acestor informații nu doar în cazul în care ai deja greutăți în a respecta obligațiile contractuale, ci și dacă ești tentat să îți faci un credit. Personal, posibilitatea de a negocia cu banca prin intermediul centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB), mi-a oferit o senzație de încredere cu privire la riscurile pe care le-ar presupune un astfel de parteneriat între mine și o instituție bancară sau nebancară. Pur și simplu, mitul conform căruia cu banca nu te poți înțelege și că oricum ar fi, ea conspiră împotriva ta, a fost spulberat.

În urma apelării la serviciile CSALB, Emilia și soțul său au ajuns la o înțelegere cu banca. Procesul a durat aproape o lună, iar în prezent cei doi continuă plata ratei pentru locuință în noile condiții, agreate de ambele părți prin intermediul conciliatorilor CSALB. Fără costuri, cei doi soți au reușit să își rezolve problemele cu banca și au scăpat de stresul pe care îl trăiau tot mai intens cu fiecare zi de conciliere. Educația financiară i-a ajutat pe ei, dar și pe alți membri ai familiei lor care aveau situații similare și care nu știau că există soluții la îndemâna lor.



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: