Tehnocultura – podcastul prietenilor cu tehnologia

Ați observat cât de repede trece timpul? Îmi vine greu să realizez că a trecut o nouă săptămână. Suntem mereu prinși în diverse activități, fiind dificil uneori să avem grijă de viața personală sau de cea de familie.

Aud destul de des că lumea nu are timp. În special nu are timp să citească, să se informeze asupra unor subiecte care le-ar fi de interes sau chiar utile. Este din ce în ce mai greu să ținem pasul cu ritmul alert al vieții.

Citesc (uneori nu pe cât de mult mi-aș dori), scriu (nici pe departe pe cât mi-aș dori) și asta pe lângă programul de 8 ore de la locul de muncă și treburile casnice. Îmi place să fac multe lucruri și, deseori, simt că am făcut prea puține, că nu am reușit să acopăr toată lista pe care mi-am propus-o la începutul zilei sau al săptămânii.

Însă, sunt printre persoanele norocoase. Chiar și în perioadele aglomerate îmi fac timp pentru mine și mă mai delectez cu un joc pe calculator.

Cum reușesc? În principiu, organizarea este cheia. Îmi organizez cât mai bine timpul, îmi planific activitățile în funcție de prioritate și încerc, pe cât posibil, să nu mă suprasolicit.

De exemplu, partea cu cititul și informarea uneori o înlocuiesc cu ascultarea. Audiobook-urile îmi oferă plăcerea poveștii, fără a fi nevoie să îmi dedic exclusiv timpul cititului. La fel fac și cu informarea. Deseori, mă folosesc de podcasturi pentru a obține informațiile din domeniile de interes, fără a dedica timp pentru cercetarea nenumăratelor surse.

tehnocultura
Sursă foto: Tehnocultura

Tehnocultura

Un astfel de caz este cel al podcastului Tehnocultura. Bine, poate unii dintre voi deja știu de el, dar eu abia l-am descoperit. Probabil pentru că, dincolo de faptul că utilizez tehnologia în cea mai mare parte a timpului, nu este una dintre cele mai mari pasiuni.

Sinceră să fiu, nici podcasturile nu sunt ceva fără de care să simt că nu pot trăi. Dacă aș putea alege, mereu aș opta pentru o carte. În schimb, în ultima perioadă mă surprind observând avantajele ascultării podcasturilor.

În primul rând, pot face mai multe lucruri în același timp. Atunci când la locul de muncă nu îmi este solicitată foarte mult atenția (uneori munca este repetitivă) schimb muzica clasică pe un podcast. Și, îmi place să simt că am câștigat ceva în urma ascultării lui, adică să fie educativ.

Avantajul nou descoperit este legat de tonul și limbajul folosit (textul scris nu oferă experiența la fel de autentic). Adică, cine ar fi crezut că un podcast de tehnologie m-ar putea ține captivă ore întregi? Podcastul Tehnocultura este despre tehnologie și este potrivit celor pasionați, dar până și eu, care am nevoie de un ajutor când e vorba de ales orice aparatură pentru că specificațiile tehnice par de pe altă planetă, am descoperit informații utile și de un real interes.

Fotografie de Harry Cunningham @harry.digital pe Pexels.com

Vlad Bănică și Manuel Cheța au sporovăit în ultimele zile în casa mea. Au vorbit despre aparaturi (folosite pentru podcasturi și nu numai), jocuri, meserii și multe alte subiecte. Este primul lor podcast împreună, dar nici unul dintre ei nu este străin de această lume a podcasturilor.

În România, nu prea sunt podcasturi despre tehnologie. Tehnocultura este modul celor doi de a împărtăși din pasiunea și experiențele lor. Am apreciat că evită să facă recomandări despre produse pe care nu le-au testat sau nu le-au testat destul. Vorbesc detașat (uneori uiți că nu sunt acolo, în spatele tău) și explică pe înțelesul oricui subiectul în cauză. Și, poate cel mai mare plus în ochii mei îl are faptul că ei nu fac reclamă la produse. Nu este în interesul lor ca ascultătorii să achiziționeze un anumit produs. Tehnocultura își propune să educe ascultătorii, să îi ajute să înțeleagă ce li se potrivește mai bine și cum să achiziționeze cel mai potrivit produs, luând în calcul raportul preț-calitate.

Am început Tehnocultura cu episodul 100 (un episod special, cu întrebări din partea ascultătorilor) și mi s-a părut interesant, dar mult prea lung. Totuși, după cele peste două ore de ascultat, am dat o șansă și altui episod. Majoritatea episoadelor au o durată de aproximativ o oră, ceea ce este rezonabil având în vedere tematica podcastului (dar și pofta de vorba a celor două gazde).

Cu ce am rămas din episoadele podcastului Tehnocultura?

tehnocultura
Sursă foto: Tehnocultura

În urma ascultării câtorva episoade din acest podcast, am rămas cu o sursă bună de informații în materie de tehnologie, cu câteva titluri pomenite în timpul discuțiilor (de exemplu „Why Does The Stock Marked Go Up?”), dar mai ales cu pofta de a încerca Resident Evil. Chiar dacă am mai auzit de acest joc, abia aștept să îl încerc (neapărat trebuie să ajung să mănânc micii din pește) pentru că mi-a stârnit interesul.

Momentan, Tehnocultura a ajuns printre podcasturile mele preferate în materie de informație. Chiar dacă nu partea legată de componentele PC este cea care mă interesează în mod direct, îmi place să descopăr lucruri noi, iar subiectele adiacente tehnologiei îl fac potrivit pentru mine. De exemplu, îmi place să descopăr diferențele dintre țări (România, Germania și Anglia), nuanțate în funcție de context și de experiența fiecăruia.

Legat de tehnologie, dacă mă voi decide vreodată să fac un podcast, sigur îmi va fi de folos Tehnocultura. Deja știu că nu e atât de complicat și costisitor precum îmi imaginam și ar fi o metodă alternativă a scrisului pentru a transmite informația mai departe (aș face un podcast despre managementul diabetului de tip 1).

Sunt curioasă dacă ați ascultat podcastul Tehnocultura cum vi s-a părut și ce podcasturi ascultați voi?

Articol scris pentru SuperBlog 2022.



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Mersi de articol. Știi cu ce am făcut primul meu episod de podcast? A fost o înregistrare cu microfonul de la laptop, în 2016 și era pentru celălalt podcast al meu “Un român în Londra”. Ceva episoade au fost înregistrate așa. În timp am citit pe îndelete și am cerut sfaturi de am ajuns la tehnica de azi. În timp trebuie să fac alte achiziții ca să iasă materialul mai bine. Dar cum ziceai și tu: pofta de vorbă, aia trebuie să existe. Restul se rezolva 😀 Acum cu un microfon cu USB și cu Audacity ești OK în termeni de tehnica. Desigur, mai rămâne problema hostării fișierului audio, dar sunt to felul de soluții gratuite gen AnchorFM care țin fișierul gratuit pentru tine. Cine ar vrea să facă podcast azi nu are scuză lipsa tehnicii sau costul mare 😀

    Apreciază

    • Da, în urma ascultării podcastului vostru am ajuns la aceeași concluzie. Așa zisele dificultăți care mă opresc din a face un podcast (costurile mari pentru procurarea celor necesare înregistrării) sunt doar scuze pe care mi le ofer pentru a nu mă uita la adevăratele motive pentru care nu fac asta, încă.
      Voi chiar ați explicat fain ce implică un podcast (atât pe partea tehnică, cât și legat de organizare, documentare, timp etc) și m-a pus pe gânduri.
      Felicitări pentru ceea ce faceți, e foarte util pentru mulți ascultători!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: