Pentru mine, scriitorii sunt un fel de zei. Nu este ușor să scrii o carte, din orice categorie ar fi aceasta. Atunci când descopăr o poveste care îmi taie răsuflarea și îmi pune stăpânire pe minte chiar și la mult timp după ce am citit-o, nu am cum să nu mă gândesc cum este în pielea autorului, cum te poți simți când știi că tu ai creat acea lume în care evadează atât de multe persoane.
Îmi amintesc, de parcă ar fi aievea, primul meu contact cu o bibliotecă. Am vizitat-o în aceeași zi în care am și aflat de existența ei. Eram pasionată de povești și abia reușisem să descâlcesc tainele alfabetului, dar în micul sătuc din inima Moldovei cărțile nu erau ceva întâlnit la tot pasul, mai ales acum mai bine de douăzeci de ani.
Sentimentul trăit odată ajunsă în acea încăpere feerică (care era foarte mică în realitate, dar pe care am perceput-o atunci ca fiind infinită) nu va fi uitat vreodată. Mă simțeam copleșită, era un amestec de fascinație și teamă. Nu văzusem niciodată atât de multe cărți într-un singur loc; de fapt, cel mai probabil nu văzusem atât de multe cărți în toți cei 8 ani de viață.
Acea cămăruță ascunsă în mijlocul satului natal, mi-a adus bucurie și alinare câțiva ani. Era ca un loc magic din care mergeam să împrumut câte un portal spre altă lume. Veneram cărțile luate și nu a durat mult până când bibliotecara nu îmi mai recomanda doar acele cărțulii subțiri, în care povestea era completată de imagini și pagini pentru colorat. Erau tot cărți pentru copii, dar cu tot mai mult scris și conținut și, din ce în ce, mai puține ilustrații.
Am crescut purtând în inimă dragostea pentru cărți și, chiar și acum, când tehnologia este împletită atât de puternic cu toate planurile vieții, cărțile au locul lor special în casa și în inima mea.

Cartea tipărită versus audiobook/e-book
De la timpurile în care o carte era o mică comoară, am ajuns la vremurile în care există o abundență de cărți. Înainte, citeam absolut orice îmi cădea în mână, nu aveam posibilitatea de a alege, pe când acum, atât de multe variante îmi sunt oferite, încât regret că nu aș putea citi toate cărțile din lume, nici dacă aș face doar asta, în mod exclusiv.
Până și cărțile s-au schimbat și s-au adaptat acestor vremuri. Posibilitățile s-au lărgit, iar noi trebuie să alegem inclusiv suportul lecturii pe care vrem să o parcurgem.
Avantajele audiobook-ului
Viața a accelerat și, în ritmul ei alert, este tot mai greu să pot face tot ce mi-am propus. De multe ori, trebuie să fac lucruri destul de plictisitoare sau care nu îmi solicită foarte tare atenția și gândirea. Am descoperit că pot fructifica acel timp ascultând un audiobook.
Am ascultat câteva audiobook-uri în lectura autorilor, iar acest lucru mi s-a părut remarcabil. Adică, acel demiurg care în copilăria mea reprezenta doar un nume pe copertă, acum are o voce și… îmi citește!
Am avut posibilitatea să ascult o carte care există doar în format audio, autorul nepublicând-o în format fizic. Păăi, ăsta e sigur un avantaj! Altfel, cum aș fi putut ajunge să descopăr acel conținut?
Audiobook-ul este util și îl folosesc atunci când gătesc, când fac o plimbare (am înlocuit ascultatul muzicii sau vorbitul la telefon) sau chiar în timp ce lucrez. Însă, prefer să petrec timp citind, nu doar ascultând.

Avantajele e-book-ului
Așa cum spuneam mai sus, în prezent sunt mult mai multe posibilități de a citi. Pe lângă cea clasică, varianta unui e-book poate fi de ajutor în anumite situații.
Personal, optez deseori pentru e-book din mai multe motive:
- lipsă de spațiu – locuiesc într-un apartament, iar biblioteca (deja plină) nu poate fi extinsă. Sunt perioade în care citesc foarte mult (chiar și 3-4 cărți pe săptămână), iar asta ar însemna o multitudine de cărți pe care să le țin în casă.
- preț redus – prețul unui e-book este mai mic decât al unei cărți tipărite. Dacă utilizez o aplicație, chiar și cu abonament plătit, economisesc foarte mulți bani lunar.
- e cu mine mereu – atunci când merg undeva și trebuie să aștept, îmi este ușor să citesc având telefonul cu mine. Astfel, fructific fiecare secundă din viața mea și reușesc să fac mai multe lucruri din ce îmi propun.
- nu ocupă spațiu în bagaj – atunci când plec în vacanță, nu pot să îmi iau toate cărțile dorite cu mine (ultima dată mi-am luat patru), dar e-book-ul nu are nevoie de propriul lui spațiu.

Cartea tipărită – mereu preferata mea
Chiar dacă am găsit avantaje pentru care să utilizez e-book-uri și audio-book-uri, preferatele mele rămân cărțile în format fizic.
În primul rând, pentru că cititul/ascultatul presupune folosirea tehnologiei și, după cel puțin opt ore petrecute în fața unui ecran, îmi doresc deconectare.
În al doilea rând, pentru că cititul unei cărți tipărite îmi oferă un fel unic de intimitate și familiaritate. Pot simți mirosul cărții (există și un termen pentru asta: bibliosmia), pot auzi zgomotul paginii și pot simți textura foii. Un impact mare îl are și coperta, efect total pierdut în cazul unui audio-book sau e-book.
Cartea tipărită mă face să mă simt mai conectată cu ceea ce citesc, mă ține departe de actualizările și notificările din mediul online pe care le-aș vedea pe telefon și îmi oferă sentimentul de natural, de hygee.
De curând, am citit „Dosarele criminalilor în serie”, scrisă de Paul Simpson și publicată de editura NICULESCU. Nu ar fi avut același farmec această carte dacă era într-un alt format. Fiind carte tipărită, chiar m-a făcut să simt cum cercetez prin istoricul criminalilor prezentați, cum le răsfoiesc „dosarele”.

Sunt de părere că unele cărți trebuie neapărat citite în format tipărit. Aici includ tot ce înseamnă cărți pentru copii. Nici nu vreau să mă gândesc cât de mic ar fi impactul unui cadou precum „Marele atras al Crăciunului. Cele mai vesele, mai savuroase și mai neobișnuite tradiții din toată lumea” dacă ar fi oferit în oricare alt format decât tipărit. Da, consider că nu poți dărui o carte altfel, decât carte!

Această carte recent apărută la Editura NICULESCU este ceea ce îmi doresc să lecturez de Crăciun, alături de surioara mea mai mică. Abia aștept să descoperim împreună tradițiile de Crăciun din întreaga lume (mi-a stârnit curiozitatea și, da, am să îi cumpăr un cadou de care să ne bucurăm împreună).
Tu preferi să asculți sau să citești? Și, mai ales, tu cum citești?
Articol scris pentru SuperBlog 2022
Surse foto: Editura NICULESCU, Pexels și arhiva personală.
Categorii:Cărți
Lasă un răspuns