Vrei sărbători fără musafiri nepoftiți?

În această perioadă a anului avem timp să reflectăm la trecut, să analizăm și să tragem concluzii pentru a ne programa mai bine acțiunile pentru viitorul dorit.

Odată cu apropierea Crăciunului, simt cum timpul parcă se contractă, iar amintirile din copilărie îmi revin în minte în ritmul jocului de lumini al beculețelor de Crăciun.

Simt cum mă invadează acea aromă pe care o avea camera bunicii, parcă aud trosnetul lemnelor din sobă și încerc să îmi dau seama ce ingrediente secrete folosea atunci când gătea preparatele de sărbători.

Fizic sunt aici, în faimosul 2022, dar cu inima și mintea sunt blocată într-un 1999 din inima Moldovei. Afară nămeții sunt mai înalți decât mine, iar cărările făcute de bunic pentru a avea un minim de acces către curte sunt tunele în inima zăpezii. În casă, e cald. E liniște. E pace. Doar pisica se agită din când în când, încercând să prindă un șoarece în podul casei.

Luam grija prin grija - Compania DDD

Nu știam pe atunci că bunica deținea toate magiile. Nu știam că în podul casei ei locuiau Tom și Jerry și nici că faimosul Ratatouille era cel care cutreiera dulapurile cu bunătăți. Și, cred că e bine că nu realizam acest lucru! Dacă în mintea mea de copil, dezgustătorii șoareci, care trăiau alături de noi în gospodărie, ar fi fost creaturile frumoase și amuzante pe care le-am văzut cu toții în celebrele animații, atunci bunica ar fi avut mult mai multe neplăceri. Cum aș fi putut să o las să pună celebrul grâușor pentru a omorî aceste mici necuvântătoare?

Nu am fost un mare fan al crimelor împotriva neamurilor șoricești, dar nici nu mă împotriveam. Îmi era ciudă ori de câte ori găseam câte ceva stricat de dinții lor (de obicei erau bunătăți puse de bunica prin dulapuri) și mi se păreau atât de urâți, mai ales cei mici, puiuții.

Probabil că bunicii nu își doreau să îmi prezinte aceste acte de cruzime, dar nu prea aveau de ales. Metodele de extirpare a șoarecilor erau crude și periculoase (excepție făcea metoda Pisica, dar oricât de naturală era vănătoarea acesteia, era totuși o variantă ineficientă pentru a ține rozătoarele la distanță); otrava pentru șoareci era toxică pentru oameni și, putea fi tentantă pentru un copil, iar capcanele pentru șoareci trebuiau amplasate în locuri în care eu nu trebuia să ajung. Și unde nu ajungeam eu?! Ce loc putea rămâne nedescoperit?

În prezent, lupta cu șoarecii este mult mai ușoară și sigură, dacă arma secretă este utilizarea de servicii deratizare. Nu mai sunt expuse chimicale în locuri în care ar putea ajunge copiii, nu se mai plimbă șoriceii prin toate dulapurile și nu le mai sunt găsite micile corpuri decedate (în putrefacție uneori) în diferite cotloane în care este greu de pătruns.

Luam grija prin grija - Compania DDD

Acum, cea mai mare provocare în lupta cu dăunătorii este alegerea informată a celor care să elimine necazurile din casă. Până să descopăr Compania DDD bunicii mei au încercat diverși specialiști care promiteau soluții moderne și eficiente. Rezultate i-au mulțumit abia după ce mi-au ascultat recomandarea de a alege persoane care chiar sunt calificate în lupta cu dăunătorii și care folosesc produse eficiente, dar și prietenoase cu mediul în care trăim.

Ce este deratizarea?

Deratizarea este acțiunea de eliminare, prin mijloace chimice sau ecologice, a animalelor rozătoare. Aceasta este necesară pentru a elimina pericolul la care suntem supuși din cauza microbilor și bolilor pe care aceste vietăți le poartă, fiind capabile să le transporte chiar pe distanțe mari.

Deratizarea nu înseamnă doar o intervenție pe moment (deratizare curativă), ci și prevenție. De exemplu, operatorii economici trebuie, prin lege, să apeleze la aceste servicii calificate de combatere a animalelor rozătoare periodic, nu doar în caz de apariție a musafirilor nedoriți. În cazul depozitelor alimentare, deratizarea trebuie făcută la nevoie, dar neapărat cel puțin o dată la trei luni.

Dacă combaterea individuală (a unui singur rozător) este de obicei desfășurată de către persoana care ajunge față în față cu „inamicul”, celelalte tipuri de acțiuni de combatere (combaterea focarelor, combaterea periodică sau deratizarea unei localități) necesită un utilizator profesional, angajat al unei societăți specializate de dezinsecție și deratizare.

Apelarea la o companie specializată în servicii DDD (Dezinfecție, Dezinsecție și Deratizare) are efecte pe termen lung. Companiile care oferă servicii DDD specializate, au acces la produse superior calitative față de cele care sunt comercializate pentru persoanele fizice. În plus, așa cum vă povesteam într-un alt articol despre dezinfecție, dezinsecție si deratizare, este importantă și calitatea serviciilor prestate, dar și a produselor folosite. Mi se pare vital pentru viitorul nostru pe termen lung, ca serviciile primite în materie de combatere a rozătoarelor să fie prietenoase cu celelalte vietăți și cu mediul. Din acest motiv, le-am recomandat bunicilor mei Compania DDD, firma care este certificată CEPA și care este singura firmă 100% românească ce deține standardul internațional de combatere a dăunătorilor din România.

Luam grija prin grija - Compania DDD

Dar… hei! Se pare că m-a luat valul din nou! Din îndepărtata copilărie am ajuns, fără să realizez, la o lume fără suprafețe contaminate! În nopțile petrecute la țară, în casa bunicilor, totul pare la fel cu excepția acelei goane dintre pisica și „prietenii” ei. Acum nu mai are după ce să alerge și, blănoasă și rotofeie, merge agale și miaună cu poftă doar atunci când aude foșnitul pliculețului cu mâncare.

Totul s-a schimbat și, chiar dacă uneori nostalgia mă mai apasă, realizez că lucrurile au evoluat și că totul a devenit mai sigur. De pildă, cozonacul bunicii este intact, chiar dacă m-a așteptat în același dulap din care acum 20 de ani m-a strecuram să iau pe furiș o bucată înainte de venirea Crăciunului. În prezent, locul este mai igienic și singurul rozător al cozonacului sunt eu, în miez de noapte. Deci, fără cozonac pentru șoareci, da?

Luam grija prin grija - Compania DDD

Tu cum îți protejezi casa și familia? Ce faci pentru a ține rozătoarele la distanță?



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: