Mucenici muntenești (rețetă) – 9 Martie în stil muntenesc și moldovenesc

Săptămâna trecută a fost despre familie și tradiție (mai mult decât în restul anului). Știti acel moment în care sărbătoarea este atunci când ești alături de cei dragi și nu neapărat atunci când este menționat în calendar? Ei bine, așa s-a întâmplat pentru mine săptămâna trecută.

De când eram copil, în fiecare an luna martie era așteptată cu mare bucurie. În primul rând, venea primăvara, dăruiam și primeam mărțisoare, începeam să simt aroma pământului și a naturii care se trezește an de an la viață. Dar, cel mai gustos moment al lunii martie era pe data de 9, atunci când in calendarul creștin ortodox sunt prăznuiți cei 40 de mucenici, care și-au dat viața pentru Hristos în Sevastia Armeniei (în actualul oraș Sivas din Turcia), din ordinul împăratului Licinius (308-324).

Născută și crescută în Moldova, m-am bucurat an de an de sfințișorii moldovenești, pufoși, plini de miere și nucă. Acest mod de a sărbători data de 9 martie (a cărei semnificație se cam pierduse până la mine) mi s-a părut atât de natural și normal, încât nu m-am gândit vreodată ca unii nu sărbătoresc deloc sau, că au o altă modalitate de a celebra sacrificiul celor 40 de mucenici.

mucenici/sfintisori moldovenesti cu miere si nuca
Sursă foto: poze din arhiva personală editate cu canva pro

Însă, săptămâna trecută a fost revelatoare. Așa cum vă spuneam, casa mi s-a umplut de rude. Râsete, voie bună și atmosferă de sărbătoare în mijlocul săptămânii! Am simțit un concediu fără să fiu în concediu, iar atmosfera animată m-a făcut să vreau să profit de aceste clipe de tihnă alături de oameni dragi și să aduc din bucuria copilăriei mele în viața lor.

Fiind deja martie, mi s-a părut normal să scurtez timpul și să aduc sfințișorii, sau mucenicii, pe masa noastră gătită de sărbătoare. Nu am stat pe gânduri și, pe furiș, am pregătit aluatul aromat.

Planul mi-a fost descoperit abia atunci când toată casa a fost inundată de mirosul aluatului copt, al vaniliei și al lămâii. A fost o adevărată bucurie să ne adunăm cu toții în jurul tăvii aburinde, pline cu sfințișori unși cu miere din abundență și presărați cu fulgi mici de nucă.

9 martie – sărbătoarea celor 40 de mucenici

Cum nu toate rudele au trăit aceleași vremuri pe care le-am trăit eu, am fost surprinsă să descopăr că nu pentru toți copilăria a avut același gust. Cel puțin nu pentru soția verișorului meu, care s-a născut și a copilărit în Muntenia.

Mi-a explicat cum făcea bunica ei mucenici muntenești și cât de fericită era atunci când le simțea aroma. Am fost foarte intrigată de această rețetă și, am vrut neapărat să trăim cu toții și experiența muntenească a zilei de 9 martie. Vă spun drept că am avut emoții gândindu-mă la cât de complicat trebuie să fie acel aluat care trebuie fiert într-o zeamă aromată; însă, salvarea a venit de la Băneasa și pregătirea acestei retețe tradiționale a fost neașteptat de simplă.

mucenici baneasa/ mucenici muntenesti
Sursă foto: poze din arhiva personală editate cu canva pro

Reteță mucenici muntenești

Primul pas a fost să alergăm la magazin și să cumpărăm mucenici Băneasa (îi văzusem în supermarket, dar nu aveam nici o idee cum ar trebui folosiți, credeam că sunt doar un alt tip de paste). Am adaugat în coș scorțisoară, nucă și esențe care să ofere aromă și gust.

  1. Primul pas a fost să punem apa la fiert. Pentru un pachet de mucenici sunt necesari 2 litri de apă (2 litri de apă pentru 200 grame mucenici).
  2. Am adaugat în apă zahăr și arome după gust. La recomandarea verișoarei, am pus în apă esență de vanilie și esență de lămâie.
  3. Atunci când apa a început să fiarbă, am pus conținutul unui pachet (200 grame) și am lăsat să fiarbă timp de 8 minute.
  4. Când cele 8 minute au trecut, am adaugat scorțisoara, am mai potrivit gustul adaugând puțin zahăr și am acoperit. Am lăsat totul cam 2 ore.
    După 8 minute mucenicii nu sunt fierți complet, dar fiind lăsați în apa fierbinte și aromată până când aproape se răcesc, ei absorb siropul dulce și se înmoaie.
  5. Atunci când mucenicii Băneasa au devenit destul de moi, i-am așezat în farfurii și am adaugat nucă măcinată deasupra.

Rețeta Băneasa folosită pentru prepararea acestor mucenici permite ca aceștia să stea foarte mult timp în sirop fără să își schimbe consistența, să se rupă sau să se lipească.

mucenici baneasa/ mucenici muntenesti
Sursă foto: poze din arhiva personală editate cu canva pro

Mucenici moldovenești sau mucenici muntenești

Pentru mine, rezultatul a fost surpinzător, total nou și, neașteptat. Chiar dacă rețeta a fost pentru prima dată încercată de papilele mele gustative, tot mi-a adus aminte de copilărie. Cum? Păi, modalitatea de preparare a mucenicilor mi-a amintit de colțunașii pregătiți în ziua de Lăsata Secului și mi-am propus ca data viitoare să combin rețeta tradițională a acestora și să îi fierb în această apă plină de arome.

Tot gândindu-mă la această tradiție din Muntenia și la gustul pe care mucenicii l-au avut, m-am gândit să inventez și eu o variantă a acestora. Am luat un nou pachet și am combinat Gustul Băneasa al mucenicilor cu lapte îndulcit după gust și aromat cu esență de vanilie. Pentru a nu mă îndepărta de rețeta originală a mucenicilor, am adaugat în farfurie nucă măcinată.

mucenici baneasa/ mucenici muntenesti
Sursă foto: poze din arhiva personală editate cu canva pro

Între Moldova (lapte cu tăiței) și Muntenia (mucenici muntenești), mucenicii Băneasa cu lapte au fost elementul de noutate pentru toți. Poate vor deveni parte din tradiția familiei noastre și ne vom aminti mereu de momentele pe care le-am petrecut împreună.

Gătește cu Băneasa dacă vrei să îi bucuri pe cei dragi cu o rețetă de mucenici gătită ca pe meleagurile natale, indiferent că preferi varianta muntenească sau moldovenească a acestora.

Tu ai încercat această rețetă de mucenici? Ce Bunătăți Băneasa folosești pentru a da gust meselor alături de cei dragi?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023.Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Proba 1. Mucenicii Băneasa – rețete cu miez de poveste
  2. 3 rețete de încercat în post, iubite tot timpul anului – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: