Au trecut ceva ani de când studiam legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, de când răsfoiam cu ardoare „codurile” (Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedură Civilă și Codul de Procedură Penală) și de când simțeam fluturi în stomac imaginându-mă în robă, pledând cauze de drept penal în fața judecătorului și împotriva marilor procurori, reușind totuși să obțin cea mai bună sentință pentru clientul meu.
În anii studenției, urmăream cu sufletul la gură seriale care prezentau carierele strălucite ale diferiților avocați (de exemplu „The good wife”) și speram ca într-o zi, toate nopțile de studiu să se transforme într-o înșiruire de dosare câștigate și de clienți mulțumiți.
Eram inspirată nu doar de personajele serialelor sau cărților mele, ci și de profesorii mei, avocați de succes pe plan local și național.
Cu timpul, m-am descoperit pe mine nedorindu-mi o carieră în avocatură, așa că am ales să îmi urmez sufletul pe alte cărări ale vieții.
Totuși, principiile și conceptele dobândite în timpul studenției la Facultatea de Drept mă urmează și astăzi. Poate din acest motiv, chiar dacă departe de litera riguroasă a legii, încă mai urmăresc evoluția oamenilor care pledează cu plăcere și devotament.
Dreptul familiei este mai mult despre familie, decât despre drept.
Avocat Nora Cosmina Drulea

Un astfel de om este Avocat Nora Cosmina Drulea, avocat specializat în divorțuri. Ei bine, asta este ceva nou pentru mine!
Niciodată nu m-am gândit că divorțurile ar putea reprezenta „miezul” carierei de avocat. Poate și pentru că divorțurile văzute în timpul ședințelor de judecată mi-au lăsat un gust amar. Doi foști iubiți, orbiți de ură și resentimente, ajung să își caute dreptatea într-o sală plină cu oameni adunați în scop propriu, cu probleme personale și litigii în curs de desfășurare. Nu m-am gândit că cineva și-ar dori să își ocupe fiecare zi cu așa ceva!
Avocat de divorțuri
Am fost surprinsă să descopăr că există cineva care face acest lucru cu drag, cu pasiune și devotament. M-a intrigat peste măsură și am ascultat-o sorbindu-i vorbele pe doamna avocat Nora Cosmina Drulea.
Avocatul promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului.
Art. 2, alin. (2) din Legea 51/1995 (legea privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat)
Intrând pe site și urmărindu-i aparițiile publice, am descoperit o nouă variantă de avocat. Un avocat integru, implicat și empatic.
Am văzut mulți avocați de-a lungul studenției mele, iar rigiditatea și lipsa de empatie au făcut ca într-un final să nu mă identific cu această profesie.
În schimb, poate și datorită studiilor psihologice, Nora Cosmina Drulea pare, înainte de toate, om (femeie) și mai apoi avocat. Opiniile sale certificate de anii de experiență ca și avocat (face parte din Barou din anul 2009) m-au făcut să înțeleg cât de importantă este munca unui avocat în cazurile de divorț (cu sau fără minori), dincolo de documentarea juridică.

Un proces de divorț cu copii și părinți sensibili = 80% psihologie, 10% diplomație și 10% juridic
Pentru a fi considerat un avocat bun sunt necesare mai multe calități decât cunoașterea legilor. În cazul divorțurilor empatia și comunicarea sunt cheia. Pentru a stabili dacă divorțul este din culpă comună sau dacă este vorba despre un divorț din culpă exclusivă, avocatul trebuie să se implice și să asculte.
Mai mult, în cazurile de divorț sau în spețele pentru custodia copilului este foarte important ca avocatul să cunoască cât mai în detaliu viața de cuplu și de familie a celor doi soți. Acesta, pentru o bună documentare, trebuie să discute cu părțile implicate (sau măcar cu clientul dacă situația este de așa natură încât discuția cu ambii soți este imposibilă), să încerce să înțeleagă, dar și să ofere soluțiile și sfaturile cele mai avizate. În fiecare moment, avocatul trebuie să îi ofere clientului apărarea la care are dreptul conform legii („Avocatul trebuie să depună toate diligențele necesare pentru îndeplinirea serviciului profesional ce i-a fost încredințat.” – art. 234 din Statutul Profesiei de avocat din 2011), fără a uita să respecte dreptul superior al copilului.

Cred că a fi avocat de divorțuri este una dintre cele mai grele specializări pe care le poți alege, pentru că trebuie să știi mai mult decât drept; trebuie să știi psihologia divorțului. Părțile (soții) care aleg să divorțeze sunt, de cele mai multe ori, într-o stare psihică și/sau emoțională fragilă, iar avocatul le poate îndruma pașii către o viață mai bună sau le poate complica existența. Asupra minorilor, sfaturile pe care avocatul le oferă părinților (sau părintelui) pot avea repercursiuni grave și pot schimba traiectoria vieții acestora.
Poate că a apela la un avocat de divorțuri nu este ceea ce își dorește cineva, dar dacă ajungem în postura în care aceasta ar fi acțiunea benefică pentru viitorul nostru și al copiilor noștri atunci ar fi indicat să alegem o persoană care să aibă capacitatea de a ne îndruma către calea corectă, care își dă interesul să ne cunoască, să ne înțeleagă și să ne sugereze ce ar fi corect de făcut, nu doar să ne spună ce am vrea să auzim pentru a primi onorariul și atât.

Când doi oameni se decid să divorțeze, nu este un semn că „nu se înțeleg” unul pe celălalt, ci un semn că, cel puțin, au început să o facă.
Helen Rowland
Tu ce experiență ai avut vreodată cu un avocat? Pe ce criteriu ți-ai ales/ți-ai alege avocatul?
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023.
Categorii:Legal
Lasă un răspuns