Scurtă istorie a omenirii
Autor: Yuval Noah Harari
Editura: Polirom, Iași, 2017
Număr pagini: 380
Traducere: I. Adrian Șerban
Coperta: Suzanne Dean
Titlul original: A Brief History of Humankind, 2011

[…] Majoritatea oamenilor nu vor să accepte că ordinea care le guvernează viețile e imaginară, însă în fapt fiecare persoană se naște într-o ordine imaginată preexistentă, iar dorințele ei sunt modelate de la naștere de miturile dominante ale acesteia. Dorințele noastre personale devin astfel mijloacele de apărare cele mai importante ale ordinii imaginate.
Yuval Noah Harari este un istoric israelian, născut în anul 1976, cunoscut pentru lucrările sale „Sapiens Scurtă istorie a omenirii”(apărută în 2011 și tradusă în limba română în 2017) și „Homo Deus Scurtă istorie a viitorului”(apărută în 2015 și tradusă în limba română în 2018).
Această carte dorește să facă lumină asupra evoluției omului de astăzi pornind de la cele mai vechi începuturi, de acum 13,5 miliarde de ani, de când a apărut materia și energia.
De ce, de exemplu, oamenii se îndoapă cu alimente bogate în calorii care nu fac bine corpurilor noastre? Societățile abundenței de astăzi se confruntă cu flagelul obezității, ce se răspândește cu rapiditate în țările în curs de dezvoltare. Până ce nu examinăm obiceiurile alimentare ale strămoșilor noștri vânători-culegători, rămâne o enigmă de ce ne ghiftuim cu alimentele cele mai dulci și mai grase pe care le putem găsi.
[…]
Astăzi vom fi locuind în apartamente cu frigidere ticsite cu mâncare, însă ADN-ul nostru crede încă că suntem în savană. Asta ne face să înfulecăm câte o jumătate de kilogram de înghețată Ben & Jerry`s când găsim cutia în frigider și să o spălăm cu o sticlă mare de Coca-Cola.
Cartea este împărțită în patru capitole, fiecare reprezentând o etapă importantă în evoluția noastră ca specie; Revoluția cognitivă, Revoluția agricolă, Unificarea umanității și Revoluția științifică sunt cele patru mari subiecte pe care autorul le dezvoltă, le argumentează și încearcă să le ofere o explicație bazându-se pe informațiile deținute în prezent.
Subiectele atinse în această carte sunt de tot felul: motivul pentru care în prezent consumăm foarte multe calorii, inexistența monogamiei în comunitățile strămoșilor noștri, apariția religiei, cele mai vechi credințe de care istoricii au putut afla, precum și efectul acestora asupra evoluției omului, apariția și evoluția scrisului, a banilor, a comerțului, importanța imperiilor, industriei și multe alte lucruri ce îți captează interesul și poate, chiar îți schimbă percepția asupra speciei umane.
[…] unii psihologi evoluționiști susțin că cetele arhaice de vânători-culegători nu erau compuse din familii nucleare centrate pe cupluri monogame. În schimb, vânătorii-culegători trăiau în comune care nu cunoșteau proprietatea privată, relațiile monogame și nici măcar principiul paternității. Într-o astfel de ceată, o femeie putea să facă sex și să aibă legături apropiate cu mai mulți bărbați (și femei) simultan, și toți membrii adulți ai cetei cooperau pentru creșterea copiilor. Deoarece nici un bărbat nu știa cu certitudine care erau copiii săi, bărbații aveau grijă în mod egal de toți copiii.
Nu sunt foarte pasionată de istorie, și nu pentru că nu îmi doresc să cunosc cât mai multe lucruri despre trecutul nostru, ci pentru că în general lecturile istorice nu sunt prezentate într-o manieră ce să îmi capteze interesul; după Trilogia Secolului scrisă de Ken Follett (ce prezintă viața a cinci familii în contextul evenimentelor ce preced secolul XX), Yuval Noah Harari m-a atras în povestea istorică a lui Hamo Sapiens și m-a ținut blocată în paginile cărții sale, facându-mă să analizez evoluția istorică a speciei mele, înțelegând de ce omenirea a ajuns în punctul ăsta și văzând perspectiva pe care viitorul o poate oferi.
Recomand această carte absolut tuturor, dar în special elevilor (începând cu elevii ciclului liceal, pentru că este o carte puțin greoaie datorită subiectelor abordate) pentru a putea să aibă oportunitatea de a găsi un farmec în istorie și de a-și deschide mintea către informații noi, utile și importante; o alternativă a manualelor de istorie (chiar dacă nu este completă, nici o carte nu poate prezenta toată istoria) care sunt puțin depășite ca mod de transmitere a informației către tinerii din ziua de astăzi.
Nu există ieșire din ordinea imaginată. Atunci când dărâmăm zidurile închisorii noastre și alergăm spre libertate, alergăm de fapt în curtea mai spațioasă a unei închisori mai mari.
Categorii:Autori străini, Recenzii, Yuval Noah Harari
Lasă un răspuns