Sorbind povești: vin și amintiri de Paște

Mai puțin de treizeci de zile au rămas până la Sărbătorile Pascale, dar căldura și miresmele primăverii deja mă invită la contemplare. Gândindu-mă cum să mă organizez pentru sărbătoarea din acest an, m-am surprins captivă în amintirea Paștelui trecut. Și nu, nu doar amintirea sărbătorii de anul trecut mi-a venit în minte, ci fiecare Paște, de când mă știu.

Făcând o trecere în revistă a tuturor sărbătorilor de Paște trăite până acum, am putut să observ cum au evoluat lucrurile, și cum, odată cu oamenii care au dispărut sau apărut în viața mea, noi tradiții le-au luat locul celor vechi.

Dacă în copilărie așteptam cu entuziasm dimineața de Duminică pentru a mă spăla cu apă dintr-o cănița în care erau cufundate câteva monede (pentru a avea belșug tot anul) și un ou roșu (pentru a fi îmbujorată tot anul), în timp, vânătoarea de ouă a devenit activitatea mai dinamică, antrenantă și așteptată de toată familia.

Însă, lupta pentru „cel mai puternic” ou, a rezitat timpului. La fel ca mielul, pasca și vinul roșu care nu pot lipsi de pe masa de Paște.

Vă povesteam într-un alt articol despre importanța viei și a vinului în familia mea. Și, chiar dacă cel ce stăpânea ”podgoria” familiei s-a dus dintre noi, am găsit totuși o posibilitate de a savura bucuria tradiției în fiecare pahar: vinurile de la brandul Beciul Domnesc ce este inclus în portofoliul de vinuri al Companiei Beciul Domnesc.

Sursă video: Beciul Domnesc

Povestea neașteptată a vinului de Paște

Pentru că noi, cei mici, am devenit între timp adulți, iar familia a primit în sânul său noi membri, a fost nevoie să descoperim vinul potrivit pentru această sărbătoare atât de importantă.

Am decis în unanimitate ca pentru masa de Paște să optăm pentru un vin roșu din gama Beciul Domnesc. Însă, cum nu ne puteam decide care dintre soiuri ni se potrivește pentru această ocazie, am vrut să savurăm în fiecare an câte un alt soi, pentru a putea găsi acel vin care să ne reprezinte pe toți, fără echivoc.

În competiția noastră de a decide vinul potrivit pentru a fi servit la masa din prima zi de Paște, au concurat soiurile: Merlot, Pinot Noit, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. După primele trei testări, am crezut că nu vom putea alege un vin câștigător. Aromele acestor soiuri ne îmbiau simțurile și ne ofereau strop cu strop plăcerea vinului moldovenesc. Am dus experimentul până la capăt totuși, anul trecut venind rândul vinului Cabernet Sauvignon să întregească atmosfera noastră festivă.

Sursă foto: Beciul Domnesc

Așa cum deja ne-am obișnuit, în Duminica Paștelui ne adunăm cu mic cu mare, în curtea casei de la țară, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos, dar și pentru a ne bucura și a fi recunoscători pentru că ne avem unul pe celălalt.

Conform tradiției, am organizat un festin și anul trecut, preparatele tradiționale fiind atent îmbinate cu variante mai moderne sau rețete reinterpretate. În timp ce aroma mielului se răspândea în aer, clinchetul paharelor a semnalat începutul sărbătorii noastre de Paște. Dar, nu a fost totul doar despre a ne răsfăța cu preparate delicioase, ci despre a savura momentele petrecute împreună, despre a râde și a depăna amintiri sau, a crea și menține legătura sacră a familiei.

Însă, nici recompensele descoperite în timpul vânătorii de ouă, nici culoarea intensă și vie a acestor simboluri ale sacrificiului nu aveau să rămână o emblemă a acestui Paște. Urma de neșters a sărbatorii de anul trecut a fost lăsată de sticla de Cabernet Sauvignon. Și nu, nu a fost vorba de o pată lăsată pe fața de masă imaculată, ci o urmă lăsată în inimile noastre.

Sursă foto: Beciul Domnesc

Cabernet Sauvignon a lăsat urme în inimile noastre

Într-o familie destul de numeroasă, rudele care se adună în jurul acestei mese sunt cu siguranță destul de multe și de toate vârstele. Astfel se face că numărul copiilor prezenți la masa din Duminica Paștelui este considerabil. Cum nu le poți domoli energia tinerească sau entuziasmul festiv, în joaca lor neoprită, unul dintre ei a atins cu o mișcare din neatenție sticla de Cabernet Sauvignon, făcând-o să se clatine chiar pe marginea mesei.

Timpul a părut să încetinească în loc, chiar și cei mici ținându-și răsuflarea, pregătiți fiind de dezastru. Imaginea cioburilor de sticlă și a vinului roșu ce urma să păteze totul în jur era scenariul care ne-a speriat pe toți. Însă, soarta avea alte planuri, iar întorsătura miraculoasă a zilei s-a întâmplat de fapt într-o clipire de gene: sticla s-a clătinat precar înainte de a se redresa, ajungând să troneze în picioare în mijlocul haosului, conținutul fiindu-i nevătămat.

Sursă foto: Beciul Domnesc

Eu sunt vița; voi sunteți ramurile. Dacă veți rămâne în Mine și Eu în voi, veți aduce mult rod; despărțiti de mine nu puteți face nimic.

Ioan 15:1:8

Un oftat colectiv de ușurare a răsunat în curte, fiind urmat de râsete nervoase și priviri neîncrezătoare. A fost un semn! Un semn care avea ca scop să ne facă să înțelegem că esența Paștelui nu consta în vânătoarea de ouă, în abundența ciocolatei sau în belșugul bucatelor de pe masă, ci în rezistența spiritului, a legăturilor de familie și în binecuvântările neașteptate care ne înfrumusețează viața.

Acesta a fost și evenimentul care ne-a făcut să înțelegem că vinul Carbet Sauvignon de la Beciul Domnesc este cel care va fi pe masa noastră de Paște de acum încolo. Deși anii trec și tradițiile pot evolua, acest Paște va rămâne impregnat în inima mea, fiind o mărturie a magiei de durată a tradiției, a familiei și a întorsăturii neașteptate a destinului, toate împletite cu eleganța atemporală a vinului.

Articol scris pentru Spring Super Blog 2024



Categorii:Gânduri

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.