În acest weekend a avut loc cursul „Voluntariat și leadership în organizațiile societății civile”, curs organizat în cadrul proiectului „Împreună dăm voce drepturilor tale” derulat de Asociația Demetrius în parteneriat cu Asociația Națională a Surzilor din România, Filiala Iași și Step by Step, Islanda.
Despre prima zi de curs v-am povestit deja în articolul precedent, iar în acest articol vă voi povesti despre activitățile de sâmbătă și de duminică. Au fost două zile pline pentru participanții la acest curs, timpul petrecut împreună aducând informații despre activitatea asociațiilor implicate în organizarea proiectului, dar și despre voluntariat, leadership și lucru în echipă.
Fiecare subiect atins în cadrul cursului a adus lumină asupra acestor concepte și a apropiat oameni total diferiți, demonstrând că până și cei ce par fără nicio asemănare pot avea scopuri și principii de viață comune.

Percepția asupra voluntariatului mi-a fost schimbată încă din prima zi de curs, oamenii întâlniți inspirându-mă și trezindu-mi curiozitatea și spiritul civic. La fel de importantă ca și energia primită de la colegii mei a fost și informația despre voluntariat, leadership și lucru în echipă.
Prin intermediul activităților interactive am reușit să descoperim avantajele și dezavantajele voluntariatului, atât pentru voluntari, cât și pentru societățile sau ONG-urile implicate. Concluziile pe care le-am intuit în cadrul activităților cursului au fost completate și sedimentate cu informații teoretice, prevederile legii voluntariatului fiind explicate și aduse la cunoștința noastră. După ce ne-am familiarizat cu motivele ce pot sta la baza dorinței de a face voluntariat, am aflat tipurile de voluntariat (de ex: pe termen lung sau scurt), drepturile și obligațiile persoanelor care desfășoară activități de voluntariat, dar și ce presupune practic această activitate în funcție de domeniul în care ne oferim „ajutorul”.

Leadershipul reprezintă abilitatea de a-i ghida pe alții fără a-i forța într-o direcție anume sau către o decizie specifică, abilitatea de a împărtăși o viziune care să îi inspire pe ceilalți și care să o susțină în timp ce își creează o viziune proprie care să le ofere împlinire și satisfacție. În România, conceptul este destul de nou, neexistând încă o definiție unic acceptată a leadershipului, ci doar repere și caracteristici care să ne îndrume către o clarificare a conceptului. Liderul și leadershipul nu sunt chiar același lucru, chiar dacă confuzia poate fi ușor făcută. De asemenea, este important să înțelegem că managerul și liderul au abilități și atribuții diferite, că o persoană poate avea ambele, sau doar unul dintre aceste roluri.
Dacă timpul ar fi fost mai lung probabil implicarea și curiozitatea noastră ar fi putut dezbate acest subiect pe baza literaturii de specialitate din domeniu, dar, din păcate, orele petrecute la acest curs nu ne-au permis intrarea în detalii atât de minuțioase. Totuși, am ieșit pe plus. Am aflat noi concepte, tipuri de lideri și de leadershipuri și am înțeles când și cum am putea aplica aceste tipare. Voluntariatul și leadershipul sunt unite și fac echipă bună împreună.
La fel și noi. Pentru că am lucrat în echipă, am schimbat componența acesteia și am colaborat cu diferite persoane, ajungând să ne cunoaștem și să relaționăm pe baza informațiilor pe care le cunoșteam unii despre alții. Ne-am descoperit punctele tari și am folosit noile abilități pentru a ne face „munca” mai ușoară în cadrul activităților avute.
Ne-am distrat, am învățat și fiecare dintre noi a plecat cu ceva în plus acasă. Din feedbackurile aflate, toată lumea a fost mulțumită de rezultatele obținute în urma acestui curs, materializate și printr-o diplomă de participare, despărțindu-ne cu promisiunea de a ne revedea, în cadrul proiectului sau cu ocazia altor activități de voluntariat.
„Împreună dăm voce drepturilor tale!” continuă, scopul acestui proiect fiind de a aduce persoanele cu dizabilități auditive mai aproape de societate (incluziunea pe piața muncii fiind un obiectiv important).
Despre activitatea Asociației Naționale a Surzilor din România, Filiala Iași, am aflat de la Sabina Parascanu (asistent social și interpret autorizat) încă din prima zi, următoarele zile de curs aducând în mijlocul nostru beneficiari (persoane cu deficiențe auditive) cu care am lucrat în cadrul activităților de grup și cu care am comunicat cu ajutorul interpretării oferite de dna Parascanu.
Asociația Demetrius a avut și ea parte de prezentarea activității, aflând despre proiecte în derulare, dar și despre viitoare proiecte. Mi-au atras atenția activitățile din cadrul proiectului european-educațional „Educație incluzivă și interactivă în muzee” (se organizează diferite ateliere în incinta muzeelor: pictură, lectură, ș.a.), ale proiectului „Activități creative pentru prevenirea bullying-ului asupra elevilor cu nevoi speciale – Creativity STOPS Bullying” și ale proiectului „JOY – Strategii inovatoare, recreative și antistres pentru tineret”. Dacă și vouă v-au stârnit curiozitatea, aflați mai multe urmărind pagina de facebook sau websiteul Asociației Demetrius.
Experiența acestui weekend și implicarea în acest proiect a fost unică și mi-a pus „sângele” în mișcare. Am descoperit, printre altele, o nouă activitate plină de recompense sufletești: implicarea ACTIVĂ în societate. Am aflat povești de viață și am învățat lecții de viață. Am descoperit lucruri și oameni noi, și m-am descoperit pe mine, m-am surprins. Abia aștept următorul eveniment de acest gen și, cu siguranță, voi reveni cu noi articole pentru a vă povesti.
Categorii:Oameni și povești
Lasă un răspuns