De când am fost diagnosticată cu diabet (tip 1) totul s-a schimbat: percepția asupra vieții, obiceiurile alimentare, rutina zilnică, totul! Dar, chiar dacă m-am obișnuit cu acest musafir nepoftit în viața mea, chiar dacă am învățat o mulțime de lucruri noi despre alimentație și despre un stil de viață sănătos, ceva tot scârție. Nu am reușit să mă repun pe picioare complet.
Nu, nu urmează să mă plâng despre cât îmi este mie de greu. Doresc doar să transmit din experiența personală și, poate, să ofer la rândul meu un pic de optimism celor care trec prin panica și stresul care m-au încercat și pe mine. De curând, am aflat că trebuie să mă testez pentru boala celiacă. Această afecțiune medicală este o boală autoimună (ca și diabetul) ce se manifestă printr-o intoleranță intestinală permanentă la glutenul alimentar, adică la partea proteică din cereale precum grâu, secară, orz, ovăz. Boala celiacă este des întâlnită în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1, iar dieta fără gluten este indicată în acest caz. Dacă în cazul celor diagnosticați cu diabet de tip 1 este posibil să urmeze diagnosticul de boală celiacă, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 după apariția bolii celiace este scăzut pentru că tratamentul bolii celiace, eliminarea glutenului din alimentație, scade riscul apariției pe viitor a altor boli autoimune.
Am să evit să mă arunc în explicații medicale mai detaliate, pentru că nu sunt medic și, momentan, nici diagnosticată cu această boală. Totuși, zilele următoare urmează să fac analiza care va pune într-o lumină mai clară starea mea de sănătate: am sau nu boala celiacă?

Vreau să mă bucur de mâncare
Când am auzit prima dată de posibilitatea de a avea boala celiacă vă spun sincer: mi-a picat lumea în cap! Cu greu mi-am păstrat cumpătul! Nu știam mai nimic despre alimentația unei persoane care are intoleranță la gluten, nu am alergii și nu am avut niciodată vreo interdicție alimentară. „Ce voi mai mânca de acum încolo?”, „Cum voi mai putea avea o viață normală?” erau întrebări care îmi răsunau dintr-o dată în minte. „Nu mă voi putea bucura de mâncare!” îmi spunea creierul meu alertat de ceea ce auzisem. „E mai rău ca diabetul!”, am concluzionat dezamăgită. Și nu vă pot spune cât de grea am crezut că este și dieta pentru gestionarea diabetului.
Totuși, nimic nu este atât de înspăimântător precum pare a fi. Informația înseamnă putere! De data aceasta, putere psihică. Am început să mă documentez și să aflu ce poate mânca o persoană care are intoleranță la gluten. Mare mi-a fost surpriza când am descoperit produsele fără gluten de la Orgran.
Soluții gustoase pentru persoanele cu alergii alimentare
În primul rând, am fost speriată că nu voi mai putea mânca pâine. Cum ar fi viața fără să pot mânca, din când în când, o felie de pâine? Din fericire, chiar și cu intoleranță la gluten, nu voi afla. Am descoperit că există făină fără gluten. Astfel, pot mânca liniștită pâine fără gluten. În plus, nici prăjiturile nu vor lipsi din viața mea. Există mixuri pentru brioșe cu ciocolată, prăjitură cu caramel, tort de vanilie sau clătite cu măr și scorțișoară. Da, intuiți bine. Iubesc dulciurile. Dulce la dulce trage. 🙂



Orgran pune la dispoziția persoanelor cu boală celiacă, a vegetarienilor și a celor care doresc să mănânce sănătos o gamă largă de biscuiți fără gluten, lapte, ouă sau grăsimi animale. Biscuiți cu ciocolată, zmeură, mere și scorțisoară, cu vanilie sau caise mi-au făcut cu ochiul din prima. Nu doar aromele sunt diverse, ci și formele. Biscuiți clasici sau în formă de animale pot da gust fiecărei zile, fără a afecta în vreun fel dieta persoanei care se delectează cu aceste mici momente de bucurie. Preferații mei? Biscuiții fragezi în formă de inimioare. Cu fiecare biscuite îmi amintesc că iubesc viața sănătoasă și aromele delicioase.

Mi-a fost luată o piatră de pe inimă când am văzut gama de paste fără gluten. Le ador! În toate formele și culorile lor. Abia aștept să le gust pe cele în formă de animale. Da, sunt ca un copil! Mă bucur de tot ce îmi oferă viața. De fiecare descoperire, de fiecare aventură și de fiecare aromă a acesteia. Zi de zi, îmi amintesc cât este de prețioasă și cât de mult merită să o trăim frumos.



Chiar dacă nu voi fi diagnosticată cu boala celiacă tot voi introduce în alimentația mea produse fără gluten. De ce? Pentru că vreau să am grijă de sănătatea mea, să îi ofer corpului cât mai multe alimente sănătoase și gustoase ca să pot trăi frumos și mult. Viața e prea dulce și vreau să o savurez bucată cu bucată!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022.
Categorii:Viața cu diabet (tip 1)
Lasă un răspuns