O vizită în lumea lui Creangă (Bojdeuca lui Creangă)

Bojdeuca lui Creangă (Muzeul „Ion Creangă”)

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu memorial din România, inaugurat la 15 aprilie 1918.

Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la capătul vieții. Toate Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten, Ion Creangă.

https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzeul-ion-creanga-bojdeuca/

Pentru mulți dintre noi Ion Creangă reprezintă autorul copilăriei, iar poveștile sale ne-au ținut multora de urât în serile de iarnă și ne-au amuzat în după-amiezele de vară.

Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul.

Ion Creangă

Când am devenit prea mari pentru poveștile lui Ion Creangă?

Vă mai amintiți de „Prostia omenească”? În „Bojdeuca lui Creangă” putem vedea drobul de sare buclucaș, alături de alte lucruri ce i-au aparținut lui Ion Creangă ori prietenului său, Mihai Eminescu.

La „Bojdeuca lui Creangă” aerul nostalgic al poveștilor lui Ion Creangă își face din plin prezența, amenajarea fiind făcută cu atenție la detalii. Cei doi iezi care așteaptă răbdători la geam te transpun în lumea poveștii „Capra cu trei iezi”.

Chiar dacă unele lucruri au fost modificate, putem să simțim ambientul creațional al vestitului autor. Creangă va fi mereu reprezentativ pentru literatura românească, iar scrierile sale vor mișca mereu sufletul cititorului. Vizita la acest muzeu mi-a reamintit de farmecul simplu al vieții, deci vă recomand o oprire pentru o ieșire din rutină.

Mai multe detalii despre locația si programul de vizitare a Muzeului „Ion Creangă” puteți găsi aici.Categorii:Ion Creangă, Lucruri și locuri, Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: