Copilul invizibil (recenzie)

În adolescență eram supărat pe Dumnezeu și îl învinuiam pentru toate greutățile din copilărie, apoi, după ce m-am mai copt la minte, mi-am dat seama că în această viață am două alternative: rămân nesuferit și mânios din cauza a ceea ce am trăit și astfel îmi asum să nu cunosc bucuriile vieții; sau aleg să-mi accept istoria de viață, să o înțeleg și să descopăr cum mă pot folosi de toate aceste experiențe negative în așa fel încât existența mea să capete un sens.

Autor: Gáspár György

Număr pagini: 189

An apariție: 2016

Editura: Curtea Veche Publishing

Gáspár György este din Satul Mare, în prezent locuind în București, acolo unde are și cabinetul psihologic. Psiholog clinician și psihoterapeut relațional, este specializat în hipnoza clinică, psihoterapie de familie și psihoterapie integrativă. Prima carte a autorului, „Copilul invizibil” a fost scrisă în anul 2016, fiind urmată de „Revoluția iubirii”, „Mindfulness Urban”, „#LovelsFun” și „Suflete de sticlă”.

Am citit această carte într-o singură zi. Subiectul cărții mi se pare de o importanță vitală în viața fiecăruia dintre noi. Mulți considerăm că înțelegem propria persoană, ori persoanele din jurul nostru, dar chiar știm totul despre psihicul și emoțiile noastre?

Această carte are menirea de a ne purta, ajutați de experiența de viață și profesională a lui Gáspár, prin tunelurile tenebroase ale minții noastre. Așa cum susține și autorul, fiecare dintre noi avem un „copil invizibil”, nu există copilărie perfectă, dar adultul responsabil va căuta să rezolve neclaritățile trecutului și va oferi viitorului cea mai bună variantă a sa.

Atunci când vorbim despre relația părinte-copil nu putem trece cu vederea că fiecare dintre noi avem cel puțin un rol: cel de copil. Mulți dintre noi sunt sau vor fi părinți. Această ipoteză evidentă a vieții noastre ne pune în poziția de a putea analiza relația noastră cu părinții noștri, relația cu propriii copii, dar și relația cu noi înșine, prin analizarea copilului invizibil din noi.

Desigur, nu-mi imaginez că în corpul nostru de adult există încă o persoană care nu a crescut, nu mă refer nici la o dublă personalitate, fac referire doar la partea rănită din noi, pe care adesea o acceptăm mai ușor dacă îi oferim o formă cu sens pentru mintea noastră. Astfel, nu am putea admite faptul că eu și copilul meu interior suntem două persoane distincte, dar nici că suntem una și aceeași persoană. Mai degrabă este vorba despre părți sănătoase și părți lezate dinlăuntrul nostru, care se influențează reciproc. Iar pentru ca noi să putem avea o grijă autentică față de copiii noștri și să fim cu adevărat prezenți atunci când aceștia au nevoie de noi, este necesar să avem grijă de noi înșine și de copilul invizibil din interior. Avem nevoie să-l îmbrățișăm cu aceeași grijă cu care ne apropiem de un copil, un frate sau un prieten drag.

Vindecarea copilului interior

Părțile noastre lezate ar putea fi vindecate cu dragoste, blândețe și empatie. Gáspár György ne pune la îndemână tehnici prin care să ne conectăm la interiorul nostru, înlocuind astfel timpul petrecut la terapie, deoarece, tot după spusele autorului „sub o formă adaptată ce-i drept, fiecare carte citită este ca o discuție între autor și cititor”.

Conținutul cărții este „interactiv” datorită exercițiilor practice la care autorul ne îndeamnă, exerciții ce ne ajută să ne analizăm și să ajungem la starea de conștientizare (mindfulness). La fel de utile sunt și exercițiile de respirație care ne ajută mintea și corpul să se relaxeze.

Rezolvarea problemelor cu noi înșine duce la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur. Tratamentul acestor „răni” este dragostea de sine, respectul și aprecierea pentru propria persoană. Fiecare „rană” tratată liniștește copilul invizibil și echilibrează emoțional și psihic adultul.

Neuroplasticitatea creierului sau posibilitatea schimbării

O descoperire a ultimului deceniu ne-a relevat că datorită neuroplasticității „în funcție de experiențele noastre de viață, creierul își modifică structura”.

O viață umbrită de experiențele trecutului nu este „structura” pe care ne-am dori-o pentru existența noastră în această lume, nu-i așa? Această carte ne învață științific cum să înțelegem emoțiile, sentimentele, blocajele sau autosabotajul de care am avut parte, ajutându-ne să identificăm „moliile” din mintea noastră. Este un medicament pentru creier, o terapie pentru sufletul rănit, un dar pentru cei din jur datorită relaționării îmbunătățite, de care cu siguranță vei avea parte dacă îți vei deschide sufletul și vei privi în interiorul tău.

Lecturarea acestei cărți este o plăcere, singura greutate de care vei avea parte în această călătorie va fi privirea în propria oglindire. Dialogul la care ești invitat să participi tu cu tine este nelimitat, ghidat delicat de sfaturile lui Gáspár György.

Dacă în introducere autorul ne mărturisește că această carte a fost pentru a-și vindeca sufletul, până la final inevitabil va fi vindecată măcar o firimitură din al cititorului. „Copilul invizibil” merită citit și recitit până când ajunge vindecat, iar noi întregi.

Dacă am putea face ordine în sufletul nostru, dacă am putea calma zbuciumul sufletesc, dacă am putea face pace cu trecutul, am face-o? Dacă ești curios de ce ești exact așa cum ești, și nu așa cum ți-ai dori să fii, citește „Copilul invizibil”.

Însă cred că cea mai frumoasă magie este conectarea cu noi înșine și cu cei pe care-i iubim. Parcurgerea până la capat a acestei lecturi vă poate stârni motivația și încrederea de a începe această muncă interioară sau cel puțin de a vă pune câteva întrebări despre ce înseamnă cu adevărat o viață conștientă.



Categorii:Gáspár György

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. #JurnaldeLectură. Toamna se numără cărțile citite. Cele mai bune lecturi din ultimele 12 luni – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: