Dosarele criminalilor în serie (recenzie)

„Perversiunea este felul în care un bărbat gândește, felul în care simte, felul în care trăiește. Oamenii sunt precum omizile. Momeală mică, oarbă și inutilă pentru pești… Tu ești propriul tău stăpân. Trăiești pentru un singur lucru: plăcerea supremă pe care o ai în tot ce faci. Sadismul este plăcerea supremă!!!”

Dosarele criminalilor in serie - Paul Simpson

Autor: Paul Simpson

Număr pagini: 416

An apariție: 2019

Editura: Niculescu

Traducere: Andreea-Maria Vrabie

Titlul original: The Serial Killer Files, 2017

Paul Simpson este născut în anul 1963 și este autor sau coautor a peste douăzeci de cărți de non-ficțiune. „The Colour Code: Why we see red, feel blue and go green”, „A Brief Guide to The Sound of Music: 50 Years of the Legendary Musical and the Family who Inspired It – Brief Histories”, „Desexualisation in Later Life: The Limits of Sex and Intimacy – Sex and Intimacy in Later Life” sunt doar câteva titluri publicate de către acest autor.

În România, și m-ai ales în biblioteca mea, Paul Simpson și-a câștigat locul datorită cărții „Dosarele criminalilor în serie”. Traducerea este bună, în toată cartea sesizând doar o singură greșeală de tipărire.

Îmi doream de ceva timp să citesc această carte, subiectul fiind de un real interes pentru mine.

„Dosarele criminalilor în serie” m-a făcut să mă simt… tânăra. Poate părea ciudat, având în vedere subiectul serios și plin de violență al cărții. În schimb, mie mi-a amintit de anii facultății și, mai ales, de materia mea preferată: criminologia.

„Atunci când mori, îți pierzi complet sentimentele, viziunea, abilitatea de a vedea – în moarte poți să uiți cine ești. Tot ce ai făcut este acum întuneric”, a explicat el.

În acea perioadă am citit (și am vizionat) tot ce mi-a ieșit în cale legat de criminali, de motivația acestora, dar și de profilul lor. Probabil din acest motiv, o mare parte dintre criminalii în serie prezentați în această carte îmi erau… cunoscuți.

Chiar și așa, „Dosarele criminalilor în serie” a fost o lectură plăcută (și, da, am zis bine, plăcută) pentru sfârșitul lunii octombrie. În decorul de Halloween am retrecut prin poveștile unora dintre cei mai monstruoși criminali. Această carte este scrisă într-o manieră serioasă, științifică, dar deloc plictisitoare. Ar fi fost cartea de vis în anii facultății, când o enciclopedie atât de amănunțită a criminalilor în serie era de negăsit (cel puțin în limba română).

Dosarele criminalilor în serie

Paul Simpson prezintă 33 de criminali în serie, fiecare având ceva special: modul în care și-a ales victimele, stilul în care a săvârșit crimele sau felul în care a fost prins și condamnat sau executat.

Excepție face, bineînțeles, Jack Spintecătorul. Acest criminal este cunoscut, măcar vag, chiar și de cei nepasionați de aceste personaje, și totuși, nu a fost prins niciodată. Jack Spintecătorul, cu toate că a rămas un mister, este nelipsit de pe lista celor 33 de criminali în serie analizați de Paul Simpson.

Cazurile prezentate conțin informații din anchete, interogatorii, procese sau orice altă sursă a fost la îndemâna autorului pentru a se putea documenta cât mai cu acuratețe.

Chiar dacă unii criminali precum Jack Spintecătorul, Fred și Rosmary West sau Ted Bundy mi-au fost cunoscuți, modul în care autorul a organizat informațiile, a făcut ca povestea lor să aibă cursivitate și să pot urmări mai bine cazul lor.

Însă, am să pomenesc aici de un criminal în serie de care abia am aflat (din această carte) și care a schimbat ceva în viața mea de acum încolo.

Dr. Harold Shipman

Descoperirea cazului acestui criminal în serie, Dr. Harold Shipman, mi-a înlocuit o frică cu alta și, poate a transformat-o într-un aparent curaj.

Mai exact, informațiile precum că Dr. Harold Shipman și-a omorât câteva dintre victime injectându-le medicamentul letal în timp ce acestea credeau că le ia sânge pentru analize, m-a făcut să reconsider următoarea vizită pentru recoltarea sângelui. Dacă până acum îmi întorceam capul în direcția opusă, de această dată voi privi atentă tot procesul.

„Niciuna dintre victimele tale nu și-a dat seama
că nu o să le vindeci. Niciuna nu a înțeles că, de fapt, le-ai provocat
moartea, moartea ascunsă de atenția unui doctor bun”, a spus judecătorul
Forbes, atunci când a pronunțat sentința.

Recomand „Dosarele criminalilor în serie” oricărei persoane care dorește să descopere informații relevante și bine documentate despre unii dintre cei mai mari criminali în serie din lume. Aflarea informațiilor despre acești oameni ne poate ajuta să îi descoperim atunci când, din nefericire, sunt în preajma noastră și, să înțelegem, pe cât posibil, ce îi motivează să acționeze astfel.

Oare criminalii sunt (toți) răi? De ce ucid și pe ce criterii își aleg victimele? Poate că „Dosarele criminalilor în serie” nu răspunde destul de punctual la aceste întrebări, dar ne ajută să întrezărim răspunsul.



Categorii:Autori străini, Cărți, Paul Simpson, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Cartea tipărită are farmec chiar și în era e-book-urilor și audio-book-urilor – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: