Cum să îți alegi încălțămintea și îmbrăcămintea pentru antrenamentul sportiv

Cuprins articol:

Sportul este una dintre cele mai importante activități care să ne asigure o stare de bine. Varietățile acestei modalități care să ne mențină frumoase și sănătoase sunt nenumărate; însă, cu siguranță fiecare dintre noi are propriile preferințe. Într-o lume ideală, în care aș avea timp cu nemiluita, aș avea o mulțime de activități sportive care să îmi tonifice corpul, să îmi ofere energie și să îmi mențină mintea relaxată. Daar, într-o lume care trăiește cu viteză tot mai mare, aleg opțiuni care să fie practice, la îndemână, și care să îmi ofere rezultatele dorite.

„Mens sana in corpore sano” – „Minte sănătoasă într-un corp sănătos” (dicton latin)

Dacă mintea cel mai des mi-o antrenez citind și scriind (dar și jucând jocuri de strategie, completând integrame sau sudoku), corpul are și el parte de provocările lui. Însă, ca orice femeie care se respectă și căreia îi place să arate și să se simtă mereu bine, am grijă și de alte aspecte adiacente antrenamentelor sportive. În primul rând, hidratarea este esențială. Apoi, trebuie avută în vedere alimentația; doar ești ceea ce mănânci, nu-i așa?

Cel puțin la fel de importantă precum hidratarea și alimentația este și vestimentația. Inclusiv în timpul activităților sportive. De ce? Ei bine, nu doar pentru a arăta într-un mare fel, ci și pentru a avea ținuta adaptată tipului de mișcare făcut, astfel încât să avem rezultate bune în siguranță și confort.

articole sportive
Sursă foto: royalty-free

Ce sport fac și cum mă îmbrac?

Pentru fiecare tip de activitate sportivă ar fi indicat să ne adaptăm ținuta astfel încât să ne simțim cât mai confortabil și să putem face mișcare fără să fim jenați de greutatea hainelor, de transpirație sau de croiul incomod.

În general, pentru a-mi asigura necesarul de activitate fizică, optez pentru alergat sau, uneori, pentru antrenamente la sală.

Sursă foto: royalty- free (editare canva)
Materialele mele preferate pentru ținuta sport

Pentru alergare ținutele adoptate sunt destul de versatile și variate, în funcție de preferințe, dar și de condițiile în care practicăm această activitate sportivă.

Eu sunt adepta echipamentului sportiv scurt pentru alergat, pentru că îmi oferă senzația de libertate, dar și datorită faptului că simt îmbrăcămintea mai ușoară, aproape fără greutate.

Atunci când alerg îmi place să aleg echipamente confecționate din materiale sintetice precum poliesterul, poliamida sau nailonul în sezonul cald, atunci când transpir foarte tare și îmi doresc ca îmbrăcămintea să absoarbă cât mai mult din transpirație. Datorită faptului că sunt subțiri, articolele vestimentare confecționate din aceste materiale se și usucă destul de rapid, deci nu alerg în haine umede și reci. Un alt avantaj al acestor materiale este faptul că petele de transpirație nu se observă mult timp pe ele. Aceste materiale pot fi purtate și pentru antrenamente de forță, ciclism, HIIT sau sporturi de echipă.

Însă, în sezonul răcoros, sau în zilele mai reci de toamnă ori primăvară, optez pentru echipament sportiv confecționat din bumbac. Purtând bluze sau hanorace din bumbac mă bucur de o atingere mai delicată a materialului, fiind un tip de țesătură lipsit de încărcarea cu electricitate statică, cu cea mai mare respirabilitate și care nu se lipește de piele. Echipamentul sportiv confecționat din bumbac mi se pare potrivit și pentru activități precum yoga sau pilates pentru că te ajută să fii relaxat și confortabil.

Atunci când sunt alese articole vestimentare cu o respirabilitate redusă, este indicat să se aleagă haine care să aibă în designul lor măcar o plasă parțială. Astfel, respirabilitatea va fi mai crescută și confortul mai crescut.

Pe https://prm.com/ro/k/barbati/imbracaminte/bluze-si-hanorace intru mereu când vreau să îmi reînnoiesc stocul de bluze și hanorace și nu numai. Pe PRM fac adevărate maratoane de shopping!

4 avantaje ale hainelor sport corespunzatoare
Sursă foto: PRM (editare canva)
Importanța croielii ținutei sport

Ținuta sport nu trebuie să fie lipsită de gust, de personalitate și de eleganță. Chiar și atunci când ne antrenăm, putem arăta bine. Hainele pe care le alegem trebuie, în mod obligatoriu, să ne ofere confort și libertate de mișcare. Cine și-ar dori să facă sport într-o ținută care nu îi da voie să respire sau să facă mișcările corespunzătoare activității sportive alese? Nu, hainele pe care le purtăm în timpul activităților sportive nu trebuie să ne limiteze! Din contră! Ele au rolul de a ne proteja, de a ne păzi de accidente (dacă alergăm în pantaloni cu un croi evazat, am putea să ne împiedicăm) și de a ne asigura condițiile optime.

Însă, chiar dacă ne dorim să fim îmbrăcate confortabil, este important să nu alegem nici haine prea mari pentru momentele în care facem sport. Da, probabil că arătăm șic într-o bluză sau hanorac oversize, dar chiar ne-am simți confortabil să facem pilates sau să ridicăm greutăți cu un articol vestimentar cu un astfel de croi? Cel mai proababil nu, pentru că mișcările ne-ar fi îngreunate simțitor.

Utilitatea vestimentației funcționale

Vestimentația funcțională este reprezentată de acele articole de îmbrăcăminte special create pentru a putea da randament chiar și în condiții mai dificile. Îmbrăcămintea funcțională poate avea mai multe funcții (de protecție, estetică, de performanță sportivă ș.a.) și trebuie să o alegem luând în calcul nevoile noastre.

De exemplu, dacă ne dorim ca atunci când mergem la sală să ne simțim mai încrezătoare în corpul nostru, am putea opta pentru un echipament care să aibă ca efect modelarea corpului (colanți sau pantaloni scurți cu efect de push-up).

O importanță sporită trebuie acordată și sutienului sport folosit. Trebuie neapărat să protejeze coloana vertebrală și să susțină corect sânii, indiferent de activitatea sportivă pe care o efectuăm. Atunci când ne alegem sutienul sport trebuie să ne asigurăm că mărimea este potrivită, dar și că acesta are cusături plate și moi care să ne permită efectuarea oricărui tip de activitate sportivă într-un mod confortabil și sigur pentru sănătatea noastră.

articole sportive
Sursă foto: royalty-free

Atunci când efectuăm activități fizice în condiții dificile (ploaie, zăpadă, temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute) trebuie să ne alegem echipamentul adecvat. Articolele vestimentare utilizate trebuie să absoarbă transpirația și să aibă calități precum respirabilitatea și impermeabilitatea, mai ales dacă vor fi folosite pentru drumeții.

Pentru menținerea temperaturii corpului, articolele vestimentare pentru care optăm pot fi echipate cu tehnologii inteligente (de exemplu tehnologii de răcire, pentru a fi adaptate antrenamentelor din zilele caniculare).

În general, îmi plac ținutele cu buzunare, dar în timpul alergării (dar și a alor activități fizice) acestea nu își mai găsesc utilitatea. Din contră, obiectele prea mari și grele pot deveni impedimente pentru mișcarea corectă și eficientă. În plus, dacă buzunarele sunt fără sistem de închidere, obiectele pot cădea și se pot deteriora.

Însă, atunci când merg la sală, este necesar să am un buzunar, cât de mic (îmi place în mod deosebit buzunarul pe care îl au unele perechi de colanți pentru că este foarte strâns și insesizabil) pentru a putea să îmi păstrez cheița de la ușa vestiarului.

bluze si hanorace de pe PRM
Sursă foto: PRM
Echilibrul dintre stil și performanță

V-am vorbit deja despre cum îmi echilibrez ținuta cu ajutorul sneakerșilor, dar am să menționez, din nou, că este important să ai mereu încălțările potrivite, mai ales în timpul activităților sportive. O pereche nepotrivită de încălțăminte poate duce la accidente sau poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor (din cauza umezelei).

Fie că îi combin cu articole vestimentare care să îmi exprime cât mai mult din personalitate, stare sau stil pentru a mă bucura de ieșiri în oraș, întâlniri ori diverse evenimente, sau că îi port pentru a alerga sau a merge la sală, găsesc mereu pereachea potrivită de sneakers damă pe PRM.

echipament sportiv de pe PRM
Sursă foto: PRM

În concluzie, chiar și atunci când ies pentru o simplă alergare, am grijă la ținuta pe care o port. În funcție de seson și de activitatea pe care urmează să o fac sunt atentă la materialele din care sunt confecționate hainele, la croiul lor, dar și la eventualele articole vestimentare funcționale care îmi pot îmbunătăți confortul și randamentul.

Chiar dacă trebuie ca ținuta sport să fie confortabilă, putem să ne asigurăm că aspectul nostru este oricum impecabil. Culorile și design-ul produselor alese pot să ofere personalitate și unicitatea de care avem cu toții nevoie în viața de zi cu zi. Nuanțele, croiul și materialele alese pentru ținutele noastre ne influențează starea noastră, dar transmit și un mesaj puternic celor care ne privesc. Aspectul nostru vorbește de la sine și consider că este important să îmi facă descrierea corectă chiar și atunci când fac sport! Până la urmă, sunt suma alegerilor mele, nu-i așa?

Articol scris pentru Super Blog 2023



Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Proba 13. Pas cu pas către stilul activ – Ghidul perfect pentru alegerea îmbrăcămintei și încălțămintei sportive

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.