Ziua bună se cunoaște după cafeaua de dimineață.

Nu am să pretind că sunt o persoană ahtiată după cafea. Aș minți. Dar, am să vă mărturisesc că savurarea unei cești cu această licoare dătătoare de energie este plăcerea mea vinovată. E o cochetărie și, chiar mai mult de atât. Nu consum mai mult de o cană pe zi, dar atunci când îmi savurez cafeaua este unul dintre cele mai intense momente ale zilei. Am făcut din asta un ritual pentru sănătatea și plăcerea mea.

cafea boabe etolia

Până de curând, nu consumam cafea. Dar, diagnosticarea cu diabet (tip 1) mi-a schimbat viața și perspectivele. Am devenit mai atentă la sănătate, iar asta impune schimbarea obiceiurilor neprietenoase cu organismul, cu altele benefice. Învățând multe despre alimentație în ultimele luni, am descoperit beneficiile consumului de cafea asupra organismului. Consumatorii de cafea au o speranță mai mare de viață datorită șanselor mai mici de a dezvolta boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi și diabet (tip 2). Protecția pe care consumul moderat de cafea o oferă organismului m-a convins că este timpul să îmi iau energia din surse naturale și sănătoase, efectul acesteia până și asupra creierului fiind important. Nu doar că oferă energie (poate duce la o creștere a performanței fizice cu 11-12%), dar oferă o stare de bine, îmbunătățește memoria de scurtă durată, diminuează depresia și scade riscul de suicid, demență și Alzheimer. Totodată, consumul de cafea ajută la arderea grăsimilor (stimulează organismul cu până la 11%), zațul putând fi utilizat pentru înfrumusețarea pielii și eliminarea celulitei. Starea de sănătate este îmbunătățită datorită antioxidanților conținuți de cafea, dar și a substanțelor nutritive precum potasiu și magneziu.

cafea boabe etolia

Interesându-mă de aspectele pozitive ale consumului de cafea am descoperit și riscurile acestui obicei. Am aflat că poate fi toxică cafeaua de slabă calitate din cauza impurităților pe care le-ar putea conține. Ei bine, atunci cum știu ce să aleg? La ce sunt buni prietenii iubitori de cafea dacă nu să recomande produsele pe care le folosesc cu atât de multă pasiune? Așa am aflat de primul și cel mai mare Coffe Shop online din România: Kfea.ro. Cu o experiență de peste 15 ani acest magazin de cafea oferă clienților cafea boabe, cafea măcinată, cafea vending, capsule cafea și multe ale produse destinate iubitorilor de cafea.

De asemenea, am descoperit că este important momentul din zi în care consumăm cafeaua datorită nivelului crescut de cortizol (hormonul stresului) pe care corpul nostru îl produce natural. Cel mai crescut nivel al acestui hormon este între orele 8 și 9 dimineața, deci indicat ar fi să ne savurăm cafeaua între 9:30 și 11:30 când acesta începe să scadă. Pentru a beneficia de efectul cofeinei cafeaua mai poate fi consumată și între 13:30 și 17:00, sau, în caz de urgență, după ora 19:00.

cafea boabe etolia

Personal, prefer cafeaua Arabica. Alegerea este clară. Gustul mai aromat și fructat îmi dezmiardă simțurile. Față de cafeaua Robusta este mai acidă și conține jumătate din cantitatea de cofeină, dar asta o face să fie mai puțin amăruie, chiar dacă această alegere înseamnă mai puțină cremă.

Pentru că mi-am dorit un gust cât mai intens și aromat am ales cafea proaspăt prăjită de pe Kfea.ro, Etolia fiind cea care m-a tentat. Cele două sortimente alese sunt ambele cafea Arabica, dar mi-a fost greu să îmi dau seama dacă îmi doresc cafea de specialitate sau cafea de origine.

Etolia Espresso este un amestec ce conține trei origini diferite cu aromă echilibrată și complexă, având note fine de tutun, biscuiți și ierboase. Am ales acest sortiment de cafea proaspăt prăjită pentru prospețimea boabelor care se aduc în țară verzi și se prăjesc local.

cafea boabe etolia espresso

Cea de-a doua alegere, Etolia India Washed Arabica AA Little Flower, este o cafea de specialitate, picantă, foarte fină, cu note de tutun și cacao. Este originară din cea mai veche plantație din India, fiind deosebită ca proveniență și gust.

cafea boabe etolia

Fiecare cafea are alte note, alt gust și altă savoare în funcție de proveniența sa și abia aștept să încerc și alte sortimente. La următoarea achiziție de pe Kfea.ro voi încerca și cafea măcinată, și cu siguranță va fi tot de la Etolia.

Până să descopăr plăcerea cafelei aș fi spus că am o singură pasiune, o singură activitate care îmi oferă diversitate și bucurie: cititul. Ei bine, acum am descoperit o nouă modalitate de a-mi oferi plăcere, relaxare, armonie și stare de bine: ceașca cu cafea din fiecare dimineață. Deci, ca și în cartea lui Agnès Martin-Lugand, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, nu-i așa?

Pentru mine ziua bună chiar se cunoaște după cafeaua de dimineață, acest nou obicei oferindu-mi claritate și energie pentru întreaga zi. Tu ce ritual matinal ai pentru a te încărca cu bună dispoziție?

Articol scris pentru SuperBlog 2021.



Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Proba 7. Ziua bună se cunoaște după cafeaua de dimineață – Kfea.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.