Bunul gust dă dependență

Nu știu alții cum sunt, dar eu iubesc atât de mult mâncarea încât uneori nu știu dacă mânânc ca să trăiesc sau pur și simplu trăiesc ca să mânânc.

Mâncarea reprezintă bunăstare și este un remediu pentru mai multe neajunsuri ale vieții. Gătitul este remediu pentru stres și totodată e o bună variantă de exprimare a creativității. Atunci când gătesc mă simt un mic demiurg chef.

Ați observat că unele alimente sunt remedii perfecte pentru tristețe sau suferințe? De asemenea, atunci când sunt fericită sunt anumite mâncăruri care trebuie gustate pentru a putea încununa bucuria pe care o simt, de parcă nicio fericire nu este completă cu burta goală.

Pe scurt, pentru mine mâncarea înseamnă dragoste, grijă, creativitate și afecțiune. Îmi place să gătesc și ador să mănânc. Îmi place bucuria pe care o masă pe cinste o oferă celor care se înfruptă din bucatele sale.

Gătitul poate fi ca o joacă, fiecare ingredient fiind doar o piesă de lego așezată cu măiestrie pentru un rezultat inedit și maiestuos. Aromele sunt asemenea culorilor, iar papilele gustative sunt pânzele pe care bucătarul poate picta cu dragoste cele mai neasemuite combinații.

Brânzeturile sunt ingredientul secret al meselor mele

Ați mai auzit de un copil care nu mănâncă înghețată și ciocolată? Ei bine, să știți că acest mit există. Eu am fost excepția care, la vârsta maturității, doar întărește regula. Dintr-o persoană cu o aversitate puternică asupra oricărui tip de produs ce conține oricât de puțin lapte (fără a avea vreo intoleranță sau problemă de sănătate), încet dar sigur am ajuns un mare fan brânză.

Probabil marii iubitori de brânzeturi vor vedea povestea mea ca pe un fel de blasfemie a tot ceea ce e bun dar, sper ca într-un final să aprecieze că am ajuns să aleg „calea dreaptă” a gastronomiei și vor înțelege că există speranță chiar și pentru cele mai neînțelese spirite.

Câtă fericire încape într-o pizza?

Cu cât m-am împrietenit mai mult cu brâzeturile, am descoperit că pizza este mai mult decât mâncare. Pizza este magie. Ingredientele secrete ale acesteia nu sunt doar cele pe care le vedem cu ochii sau le simțim pe limbă, chiar dacă pentru cea mai delicioasă pizza este important să alegem cașcavalul și/sau mozzarela de cea mai bună calitate.

Sursă foto: arhiva personală (video și editare canva)

Oare secretul celei mai bune pizza este mozzarela sau dragostea? Ori poate o combinație din amandouă?

Probabil nu doar eu am auzit despre acel studiu care ar dovedi faptul că brânza ar putea crea dependență. Conform rezultatelor acestui studiu pizza ar fi alimentul care ar genera cea mai mare dependență. Însă, eu am descoperit două rețete care produc cel puțin plăcerea unei pizza savuroase.

Pui caprese (rețetă)

Poate vă este cunoscută pizza caprese, salata caprese (mozzarela proaspăt feliată, roșii, busuioc, sare și ulei de măsline) sau sanviciul caprese (aceleași ingrediente ca și pentru salata caprese doar că între două felii de pâine proaspăt prăjite), însă rețeta mea preferată (pe care o gătesc cel puțin o dată pe săptămână) este cea de pui caprese.

Această rețetă este ușor de îndrăgit, fiind rapidă și extrem de ușor de preparat. Pentru patru porții generoase de pui caprese aveți nevoie de:

  • 800 grame piept de pui
  • 300 grame mozzarela
  • 100 grame roșii cherry
  • busuioc
  • oregano
  • sare și pier
pui caprese
Sursă foto: arhiva personală

Rețeta de pui caprese este slab calorică și, ceea ce apreciez în mod special este faptul că este săracă în carbohidrați (low carb), fiind totuși o mâncare sățioasă.

Modul de preparare este simplu. Se taie puiul fâșii și se așează într-o tavă (poate fi puțin prăjit în prealabil dar nu este obligatoriu). Deasupra se adaugă mozzarela tăiată felii (eu folosesc Mozzarela Fresca), roșiile feliate, frunzele de busuioc, oregano, sare și piper proaspăt măcinat. Se dă la cuptor până când se topește mozzarela și capătă culoare.

Mozzarela Delaco oferă acestei rețete aromate și gustoase un plus de savoare datorită consistenței sale cremoase și a aromei echilibrate.

Această rețetă de pui caprese poate fi gătită oricând pe parcursul săptămânii atunci când timpul ne presează, dar dorim să ne asigurăm că mâncarea ne va răsfăța și ne va desfăta simțurile. Fiind una dintre rețetele reprezentative pentru Italia (conține doar ingrediente având cele trei culori ale drapelului național), puiul caprese este ca o mostră gastronomică a acestei țări pline de arome, savoare și culoare.

Rulouri cu șuncă de pui și cașcaval (rețetă)

Rulourile cu șuncă de pui și cașcaval sunt o opțiune gustoașă și festivă atunci când vrei să (te) impresionezi cu un preparat inedit în farfurie.

reteta de rulouri cu sunca si cascaval
Sursă foto: arhiva personală (editare canva)

Pe feliile de șuncă presată de pui am adăugat o felie de cașcaval Sofia și o felie mai mică de mozzarela Delaco. Am presărat oregano și piper.

Atunci când rulăm, începem cu mozzarela. După ce am rulat felia de mozzarela, rulăm șunca de pui și cașcavalul Delaco în sens invers.

Pentru a ne asigura că nu se desfac, punem rulourile în congelator aproximativ 30 de minute. După ce s-au întărit, le dăm prin făină, prin oul deja pregătit și condimentat cu sare și piper și prin pesmet. Le prăjim în ulei până când capătă o culoare aurie.

rulouri cu sunca si cascaval
Sursă foto: arhiva personală

Gustul care dă dependență

Cu rețete precum cele de mai sus, niciun pofticios nu poate să se țină departe de farfurie. Astfel, am ajuns să îmi diversific rețetarul și să mă bucur de noi arome și combinații. Brânzeturile Delaco îmi sunt ajutoarele atunci când vreau să gătesc și să descopăr noile superputeri ale lactatelor. Vă spun, să mănânci delicios chiar nu este mare brânză atunci când știi să îți alegeri brânzeturile potrivite!

Articol scris pentru SuperBlog 2023



Categorii:Gânduri, Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.