Cu Vasco simt că nu mai am bariere

Cuprins articol:

Scurtă evoluție a călătorului/turistului

Călătorii, într-un anume sens, au existat dintotdeauna. Popoarele migratoare au fost astfel, pionerii turismului din zilele noastre. Popoarele migratoare (nomanzii) se împărțeau în două categorii: unii călătoreau din loc în loc pentru a-și oferi serviciile, pe când ceilalți, se mutau dintr-un loc în altul pentru sustenabilitate, nedorindu-și să degradeze mediul înconjurător sau să epuizeze resursele.

Mai târziu, când deja popoarele migratoare s-au împuținat și oamenii și-au construit așezări temeinice, a apărut un nou tip de călători: exploratorii. Aceștia erau spiritele curioase și curajoase ale vremii care plecau în expediții cu rolul de a descoperi noi informații despre Pământ, dar și despre alte popoare care ar fi putut trăi pe aceeași planetă ca și ei.

Descoperirile făcute de către exploratori au schimbat tot ceea ce se știa despre planetă și au pus bazele turismului pe care îl cunoaștem cu toții astăzi.

Primul cel mai mare explorator al lumii este considerat Marco Polo, mărturiile călătoriilor sale fiind cuprinse în cartea „Descrierea lumii dictată de Marco”, publicată în anul 1298. Relatările lui Marco Polo care fac cuprisul cărții au fost dictate de către acesta unui coleg de celulă, în 1292.

Dacă o lungă perioadă de timp oamenii nu au putut să îmblânzească apele, Vasco da Gama a rămas în istorie ca fiind exploratorul care a legat Europa de Asia prin rute maritime. Exploratorul a părăsit Lisabona în fruntea unei flote de patru nave, fiind însoțit de trei interpreți (vorbitori de limba arabă și cunoscători ai dialectelor bantu).

Știi ce este un accent străin? Este un semn de curaj.

Amy Chua

Marco Polo și Vasco da Gama au fost printre primii mari exploratori, urmați fiind de-a lungul istoriei de Cristofor Columb, Amerigo Vespucci, John Cabot, Ferdinand Magellan, Hernán Cortés, Sir Francis Drake, James Cook și Charles Darwin. Acești bărbați temerari, plecau în călătoriile lor fără a ști prea bine ce îi așteaptă la destinație (sau care este mai exact destinația). Unii dintre ei, precum Vasco da Gama, plecau însoțiti de interpreți; alții, precum Columb, se ajutau de hărțile pe care le aveau la îndemână la acele vremuri (Columb a folosit în prima sa călătorie o hartă a lumii în secolul al XV-lea, elaborată de Paolo Toscanelli). Însă, în realitate, majoritatea acestor mari exploratori navigau sau călătoreau orientându-se după stele sau alte semne naturale și, de foarte multe ori, ajungeau să comunice prin semne sau desene, interpreții necunoscând toate limbile popoarelor pe care le întâlneau.

harta și ceas
Fotografie de Gu00fcl Iu015fu0131k pe Pexels.com

Atunci când mă gândesc la expedițiile exploratorilor, îmi este greu să am în vedere mijloacele acestora de transport (nu era nici pe departe confortabilă călătoria lor) și, mai ales, durata acestor călătorii. Dacă pentru noi este o plăcere să zburăm dintr-o țară în alta (în doar câteva ore), aceștia călătoreau chiar și ani întregi până să reușească să se întoarcă acasă.

Începuturile turismului

Dacă oamenii despre care am vorbit mai sus călătoreau cu un scop precis, acela de a explora noi teritorii și a descoperi noi informații despre planetă, oameni, vegetație sau animale, turismul așa cum îl cunoaștem noi astăzi nu prea are nimic în comun cu modalitatea de a călători a marilor exploratori ori a popoarelor migratoare.

Așa cum știm noi turismul, acel tip de călătorie pentru relaxare și plăcere (și pentru explorare, dar pentru o descoperire făcută doar în scop propriu, pentru că nu redesenăm noi hărțile în urma vacanțelor pe care le avem în locuri îndepărtate), a fost pentru prima dată experimentat de vechii romani. Aceștia, călătoreau adesea la vilele lor de vară. Probabil ei au putut să inventeze călătoria de plăcere și datorită faptului că aveau o rețea de drumuri bine dezvoltată, putând astfel să călătorească în sigurață și rapid. Atfel, romanii au început să călătorească pentru a învăța despre alte culturi, despre artă și arhitectură.

Însă, apogeul călătoriilor a fost cunoscut abia în Evul Mediu. Atunci, călătoriile au început să fie mai dese și datorită religiei. Lumea oamenilor din Evul Mediu era legată de divinitate prin intermediul moaștelor sfinților. Astfel, pelerinii au început să călătorească în diverse părți ale țării sau ale lumii pentru a vizita locuri sacre sau moaște.

harta
Fotografie de Dominika Roseclay pe Pexels.com

Cum călătoreau oamenii în Evul Mediu

În Evul Mediu oamenii deja utilizau la scară largă mijloacele de transport cu tracțiune animală (căruțe, trăsuri) sau diverse nave pentru transportul pe apă, însă majoritatea oamenilor călătoreau pe jos.

Vă imaginați cât de greu era să găsești un loc în care să dormi atunci când te prindea noaptea pe drum? Și asta se întâmpla de fiecare dată, pentru că aproape fiecare călătorie dura mai mult de câteva zile. Mănăstirile sau hanurile puteau fi variante bune pentru turiști, însă acestea erau contra cost. Dacă nu era găsită o soluție bună pentru a petrece noaptea (cazare în casa localnicilor sau un han ori mănăstire) atunci turiștii trebuiau să înnopteze pe stradă, vulnerabili în fața atacurilor hoților (nici nu are rost să mai pomenesc de superstițiile privitoare la fantome și demoni).

Chiar dacă majoritatea oamenilor nu călătoreau (mai ales călătorii de lungă durată), cei mai norocoși dintre drumeții Evului Mediu se puteau folosi de harta T-O, o hartă circulară care arăta cele trei continente cunoscute la acele vremuri (Europa, Asia și Africa).

Harta T-O (orbis terrarum) sau harta Isidoran
Harta T-O (orbis terrarum) sau harta Isidoran
Sursă foto: en.wikipedia.org

Având în vedere că această hartă nu era la îndemâna țăranilor de rând, este lesne de înțeles de ce nu mulți oameni călătoreau în perioada Evului Mediu. Mai mult, acestor oameni le-ar fi fost greu să se înțeleagă cu cineva dintr-un alt popor. Într-o perioadă plină de superstiții și ritualuri, era destul de ușor să îți înrăutățești soarta nereușind să comunici cu cei pe care îi întâlnești în drum.

Fără traducere, m-aș limita la granițele țării mele. Traducătorul este cel mai important aliat al meu. El mă prezintă în lume.

Italio Calvino

Călătoriile în prezent

Cu cât avansăm de-a lungul istoriei, observăm că omenirea a descoperit noi posibilități de a face călătoritul ușor și accesibil oricui. Dacă în Evul Mediu harta era incompletă și inaccesibilă țăranului de rând (oricum majoritatea lor nu știau să citească harta nici dacă ar fi avut-o), mai târziu aceste ghiduri desenate ale lumii au devenit accesibile în orice benzinarie. Oamenii ajunseseră să călătorească cu mașina, fiecare având o mică hartă împăturită în torpedou.

Mai mult, turiștii au fost ajutați de evoluția tehnologică și pentru orientare. Nimeni nu mai călătorește privind poziția stelelor de foarte mult timp. Dacă la început oamenii foloseau o busolă pentru a putea găsi punctele cardinale, cu timpul, aceștia au putut beneficia de ajutorul GPS-ului.

busola
Fotografie de Valentin Antonucci pe Pexels.com

Puțin mai greu însă le-a fost turiștilor în privința barierelor lingvistice. Chiar și cu harta și busola în mână (ori beneficiind de avantajele sistemelor GPS) turiștilor le-a fost aproape imposibil să se înțeleagă cu locuitorii anumitor țări. Dacă în Spania sau Italia un călător european s-ar mai putea face înțeles, acest lucru este extrem de dificil pe meleaguri orientale de exemplu.

Nici dicționarele nu au fost de mare ajutor în aceste situații. Pe lângă dificultatea de a procura un dicționar al limbii dorite (nu mereu a fost atât de ușor să faci rost de un dicționar în limba arabă, turcă, japoneză), adevărata provocare era să pronunți cuvântul dorit astfel încât acesta să fie înțeles; adevărul este că nici să cauți cuvintele pronunțate de interlocutor nu era mai simplu.

harta
Fotografie de Element5 Digital pe Pexels.com

Însă, barierele au fost îndepărtate pentru mulți iubitori de călătorii de când cu posibilitatea achiziționării unui translator electronic care să fie în permanență în preajma turistului și care să ofere traducere instant.

Datorită acestui traducător instant de la Vasco oricine poate beneficia de traducere simultană. Vasco translator este un translator instantaneu care știe atât de multe limbi, încât probabil că ai putea face înconjurul lumii cu ajutorul său.

Vasco Translator V4 este preferatul meu pentru că are un ecran mare care mă ajută să văd cu ușurință informațiile dorite. Cu ajutorul acestui dispozitiv, nu doar că pot să mă înțeleg cu persoanele din țările pe care le vizitez, dar pot să îmi traduc și imagini (indicatoare, meniuni, documente) atât de rapid încât parcă aș fi știut eu limba în care au fost scrise cuvintele pe care le conțin.

Cu ajutorul acestui translator de la Vasco pot chiar să păstrez legătura cu persoanele pe care le cunosc în vacanțele petrecute pe alte meleaguri. Și, ceea ce îl face și mai special este abilitatea acestuia de a facilita conversațiile între persoane de diferite naționalități (funcția MultiTalk).

vasco translator v4
Sursă foto: Vasco
Cum funcționează Vasco Translator V4?

Acum este atât de simplu să cutreieri lumea și să vobești fluent peste 100 de limbi cu ajutorul lui Vasco Translator V4! Vă imaginați cum ar privi un om din Evul Mediu ușurința cu care se poate călători în zilele nostre? Vă dați seama cât de ușoară și fără de stres i s-ar părea chiar și cea mai îndepărtată călătorie? Probabil ar fi șocant să descopere evoluția tehnologică și toate gadgeturile care ne ușurează existența!

Mai mult, acest dispozitiv atât de necesar turistului, este foarte ușor de folosit. Poate că ar fi destul de dificil ca persoana din Evul Mediu să înțeleagă ce este internetul și că Vasco Traslator V4 se conectează gratuit (pe viață) și că poate fi folosit în peste 200 de țări. Însă, cred că ar putea înțelege cum funcționează Vasco Translator V4 astfel încât să îl poată folosi cu succes.

Îmi și imaginez cât de fascinat ar putea fi ineditul nostru vizitator să descopere țări la care înainte nici nu visa, dar și tradițiile și istoria fiecărei țări. Cu ajutorul acestui dispozitiv ar putea ușor să afle detalii despre monumentele istorice, despre exponatele din muzeu, dar și despre meniurile elaborate care sunt specifice bucătăriei fiecărui popor.

Sursă foto: Vasco

Însă, până să am ocazia să îi explic unui om din îndepăratul Ev Mediu cum funcționează Vasco Translator V4, am să vă spun vouă cât este de ușor de folosit dispozitivul Vasco în orice tip de călătorie:

Pentru traducerea vocală trebuie selectată funcția și apoi se poate vorbi în timp ce se ține apăsat butonul. Traducerea va putea fi ascultată imediat ce butonul va fi eliberat.

Funcția de citire a pozelor poate fi utilizată pentru a fotografia un document, un indicator, un meniu, descrierea unui monument sau a unui afiș publicitar. După ce dispozitivul Vasco va recunoaște limba, va afișa traducerea.

Atunci când vrei să traduci un text sau frază în formă scrisă, trebuie doar introdus textul dorit după ce funcția de traducere a textului a fost selectată.

Despre funcția MultiTalk am pomenit mai sus. Aceasta poate fi folosită pentru a discuta cu un grup alcătuit din persoane ce vorbesc limbi diferite. Fiecare membru al grupului va scrie mesajul în limba natală, membrii putând auzi sau vedea mesajul în propria lui limbă.

Cum functioneaza Vasco
Sursă foto: Vasco

Este imposibil să nu observăm cât de ușor este în prezent să ne bucurăm de diferitele colțuri ale lumii. Cu Vasco Translator V4 pot merge liniștită în locuri pe care înainte aș fi evitat să le vizitez din cauza barierei de limbă. De exemplu, acum pot merge în sfârșit în India și mă pot bucura de discuții cu localnicii statului Gujarat, direct în gujati, limba lor maternă. În felul acesta pot fi mult mai aproape de cultura lor, discuțiile nefiind limitate doar la persoanele care cunosc o limba de circulație internațională și nefiind alterate de interpretarea pe care o poate da un traducător.

De când am aflat de existența acestui dispozitiv, simt că mi s-a extins raza teritorială pe care o pot explora. Acum nu îmi mai programez vacanța limitându-mă la locuri în care poate fi folosită engleza pentru că, datorită dispozitivului de la Vasco, pot să vorbesc o mulțime de limbi. Cu Vasco translator nu mai am granițe și simt că îi pot vorbi întregii lumi!

Fiecare act de comunicare este un miracol al traducerii.

Ken Liu

Articol scris pentru Super Blog 2023



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Proba 15. Cum ne-a schimbat tehnologia călătoriile în străinătate?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.