
Flip Moraine este un scriitor român debutant care uimește lumea literară cu Trilogia Contact.
Chiar dacă primul volum al seriei a putut fi citit până acum doar în varianta ebook, potențialul trilogiei este evident, iar stilul de scriere al lui Flip Moraine cucerește orice cititor.
Cartea (trilogia) se încadrează în genul literar hard science fiction, dar cu siguranță este pe gustul multor tipuri de cititori, nu doar a iubitorilor de SF.
Pentru că am fost captivată de „Dictatura Rațiunii” l-am rugat pe Flip Moraine să îmi răspundă la câteva întrebări pe care vi le prezint și vouă mai jos.
BookMyMind: Mulțumesc pentru că ați acceptat propunerea BookMyMind de a răspunde acestor întrebări. Pentru că de curând ați debutat în lumea literară cu prima carte din trilogia „Contact” aș dori să le spuneți cititorilor câteva cuvinte despre cine este Flip Moraine.
Flip Moraine: Flip Moraine e un pseudonim. Numele meu (de pe buletin) e cât se poate de românesc iar alegerea unui pseudonim din anagramă a fost motivată de mai multe elemente, printre care publicarea cărților mele și în alte limbi, acolo unde probabil aș fi produs împleticire de limbi cu numele real, pe de o parte, dar e și un manifest împotriva „trendului” acesta național, oarecum superficial, de a-ți vedea numele pe o carte no-matter-what. Pseudonimul, așadar, mi s-a părut cea mai bună alegere. În „realitate” sunt un tip autodidact, la vârsta a doua, cu studii și profesie realiste, familist, un pic prea comod și care cu siguranță ar fi putut face mai mult pentru umanitate. Sunt antreprenor de 25 de ani în România, însă nu sunt un bun manager, întreprinderile mele sunt la stadiul de small bussines, însă asta nu mă deranjează câtuși de puțin.
BookMyMind: „Dictatura rațiunii” poate fi citită doar în varianta ebook în acest moment. Va apărea și în varianta fizică?
Flip Moraine: Da, se publică la editura Eikon luna aceasta. Varianta Ebook cu disponibilitatea ei gratuită a fost retrasă, în acest scop – să spunem că a fost o „pre-lansare”. Domnul Valentin Ajder, antreprenorul-filozof aflat la conducerea editurii sus-amintite, s-a arătat încântat de manuscris pe loc. Acesta se află în procedura de editare finală pentru print.
BookMyMind: Citind cartea am rămas plăcut impresionată de stilul de scriere, de detalii, dar mai ales de poveste. Ce v-a inspirat? Ce v-a motivat să începeți să scrieți?
Flip Moraine: Aici e mai complicat… În primul rând a fost „revolta” mea împotriva infatuării de a ne numi ca specie „Sapiens” în contextul în care e vizibil faptul că o covârșitoare majoritate a acțiunilor noastre este instinctuală (sau sunt instinctuale, cum vreți). De la relațiile de familie, de la dragoste chiar (… știu, sunt rău) până la nevoia de violență pe care o justificăm acum fie prin extremism, religie sau intoleranță, instinctele care ne-au adus aici prin evoluția Darwinistă sunt încă prezente mult mai mult decât credem noi, aparent. Și nu conștientizăm deloc asta. Nu ne spunem niciodată „Băi, stai așa, că nevoia asta a mea de a acumula avere e de fapt un instinct al omului cavernelor care nu avea un flux de resurse constant, deci e o boală”. Nu. Acumulăm în neștire – iar ăsta a fost doar un exemplu. Cred că azi, pe planeta asta singuratică, instinctele evolutive ale speciei noastre sunt responsabile de absolut toate relele, iar nivelului de rațiune pură, fie el cât de mic, îi datorăm toate lucrurile pozitive.
Apoi, tot la capitolul „revoltă interioară”, trebuie sa remarc și faptul că, după mine, cea mai irosită resursă a omenirii este talentul uman nefolosit. Câți oameni geniali au pierit în mlaștina neștiinței și ce-ar fi putut face aceștia pentru specia umană este cea mai mare pierdere pe care o putem avea, iar un Sapiens „adevărat” ar lupta exclusiv în direcția asta.
BookMyMind: Care este personajul dumneavoastră favorit și de ce? (din „Dictatura rațiunii”, bineînțeles)
Flip Moraine: Tănărul personaj Sikh, Subrahmanyan. Numele e împrumutat de fapt de la un genial astrofizician indian, Subrahmanyan Chandrasekhar, dar personajul meu e doar un isteț autodidact polivalent, genul de om pe care cu toții îl cunoaștem, priceput la absolut orice dar nedesavârșit în niciunul. Totuși, personajul are în comun câteva lucruri cu omul de știință al cărui nume îl împrumută, printre care modestia și verticalitatea principiilor. Expunerea Teoriei Simetriei Istorice, semnată de tânărul religios (iar aici e o altă discuție, mai complexă, crezul Sikh fiind, pe scurt, că adepții slujesc ceea ce se numește „adevărul absolut”) se vrea cel mai important moment al cărții însă asta nu prea mi-a ieșit cum voiam. Atac însă tema mai puternic în volumul doi al trilogiei, „Alice și Bob”.
BookMyMind: Cât timp a durat pregătirea primului volum și care a fost cea mai mare provocare?
Flip Moraine: Am scris cartea, în formă inițială, între Octombrie și Decembrie 2019, însă corecturile au durat încă vreo 3 luni. Cea mai mare provocare? Documentarea. Am vrut ca fiecare element non-scifi din carte să fie real, ancorat în istoria noastră. La fel, fiecare concept teoretic din fizică am vrut să fie unul real.
BookMyMind: Când vom putea citi partea a doua a trilogiei „Contact”?
Flip Moraine: Probabil în toamnă, iar la sfârșitul anului planific și publicarea volumului terminal.
BookMyMind: Ce citiți de obicei? Ce cărți au format stilul scriitorului Flip Moraine?
Flip Moraine: Spre rușinea mea, volumul de lectură a scăzut drastic față de perioada anilor 2000. Iar fenomenul nu cred că m-a ales doar pe mine, e o problemă de „attention span” generală. Citesc încă, totuși, deși mult mai puțin, însă cred că o amprentă foarte importantă asupra personalității mele au avut-o cărțile lui Jules Verne, citite și recitite („Steaua Sudului” cred că am citit-o de zeci de ori) în timpul copilăriei, pe vremea în care la televizor erau doar ode comuniste iar când afară nu puteam ieși cel mai bun lucru pe care-l putea face un copil era să citească (e drept, asta și acum e valabil, însă azi „ispitele” unui pre-adolescent sau ale unui adolescent sunt mult mai variate). Apoi au urmat titanii scifi-ului: Isaac Asimov, Frank Herbert, Philip K. Dick etc, dar și Stephen King, Koontz pentru genul horror. „The Stand” al lui Stephen King cred că l-am citit de 3-4 ori. Abia a doua sau a treia oară după ce citesc o carte sunt „satisfăcut” de ea. Pentru că abia atunci ți-a oferit tot ce a avut de oferit.
BookMyMind: Dacă ați avea șansa să călătoriți în timp sau/și spațiu unde ați vrea să mergeți și de ce?
Flip Moraine: Acolo și atunci unde aș găsi toate răspunsurile.
BookMyMind: Ce doriți să transmiteți cititorilor prin intermediul acestei trilogii? De ce recomandați seria „Contact”?
Flip Moraine: Trilogia Contact e prima mea creație literară, dar e probabil și ultima. La sfârșitul volumului al treilea mă voi asigura că nu mai am nimic de spus. E posibil însă ca peste o anumită perioadă acest lucru să se schimbe, dar acum pare destul de improbabil, pentru că elementele și ideile exploatate de mine în carte, sub adăpostul narativ, sunt concepte cizelate și dezvoltate aproape o jumătate de viață.
Recomand această carte spre a fi citită însă pentru alt motiv: acela că e un scifi ancorat în realitate, iar realitatea este, din păcate, că omenirea azi nu vede copacii de pădure. Să ne scuturăm așadar de instincte, pentru că Evoluția pe planeta asta a intrat deja în cea de-a doua fază, acolo unde ne decidem destinele individuale singuri în locul legii junglei.
Categorii:Dialog cu autori, Flip Moraine
Lasă un răspuns