Brutăria Arima – locul în care dragostea capătă gust

Știm și ne mândrim cu faptul că suntem diferiți, că suntem unici și că fiecare dintre noi are propriile particularități care să îl facă special.

Totuși, uneori, poate din prea multă fascinație pentru propriul sine sau doar din cauza unui context nepotrivit, uităm că există persoane care ar avea nevoie de mai multă susținere. Sunt de acord, cu toții avem nevoie de empatie, dragoste, protecție și răbdare, dar nu toți pot să ceară ceea ce le-ar fi de folos, deci în aceste cazuri un plus de atenție ar putea face o mare diferență.

Am să mă refer în acest articol la persoanele care sunt diagnosticate cu autism și care, din cauza acestei afecțiuni, nu pot avea o viață normală fără ajutor suplimentar din partea rudelor și a societății.

Părinții unui copil diagnosticat cu autism cu siguranță îi vor oferi toată dragostea de care dispun și, în plus, terapie pentru a se putea adapta și a se integra în societate. Însă, posibilitatățile pe care societatea românească i le oferă unui adult diagnosticat cu autism, nu sunt chiar atât de mari. Foarte puține persoane diagnosticate cu autism lucrează cu un contract de muncă. Și asta nu pentru că aceste persoane nu ar putea munci, ci pentru că nu s-a găsit tipul de muncă potrivit, în funcție de abilitățile personale.

Am fost suprinsă de descopăr Centrul Arima și, mai ales, brutăria Arima.

Cu cât dăruiești altora mai multă bucurie,

cu atât mai multă bucurie va intra în viața ta.

Ce este Centrul Arima?

După prezentarea de pe site-ul asociației, Centrul Arima este un centru educațional integrativ pentru copiii cu tulburare de spectru autist și aparține asociației APEIT (Asociația Pentru Educarea și Integrarea Tuturor).

Cu alte cuvinte, Centrul Arima este locul în care persoanele cu autism, indiferent de vârstă, pot beneficia de terapie, dar și de calificare și integrare în muncă. Adică, pe lângă dragoste și susținere, Centrul Arima oferă și cursuri de formare și terapii recuperative.

La Centrul Arima, fiecare copil este considerat un geniu; astfel, după o evaluare prealabilă, fiecare persoană cu autism (indiferent de vârstă) poate beneficia de tipul de terapie care i se potrivește în funcție de nevoile și necesitățile lui.

Recuperarea persoanei cu autism se face pornind de la unicitatea fiecărei persoane, iar alegerea tipului potrivit de terapie este esențial pentru descoperirea și fructificarea potențialului fiecăruia.

Tipuri de terapie pentru persoane cu autism

Dragostea are gust bun

Știu că am promis într-un alt articol că voi posta o rețetă pentru cozonaci low-carbs, potriviți pentru cei cu diabet. Îmi voi respecta promisiunea, dar am să recunosc că am scris acest articol gândindu-mă la cozanacii de la brutăria Arima. Și acești cozanaci sunt speciali și par atât de gustoși…

Cozonacii de la Brutăria Arima pot fi comandați (în țară sau în străinătate) și am observat că sunt de mai multe feluri, inclusiv fără gluten și keto. Mai special este faptul că acești cozonaci sunt făcuți de persoane cu autism. Da, angajații brutăriei Arima sunt persoane cu autism ce beneficiază de contract individual de muncă și salariu.

Cozonac Brutaria Arima

Brutăria Arima comercializează o gamă destul de variată de produse (cozonaci, pască, prăjituri, torturi, macarons), iar banii câștigați sunt folosiți pentru ajutarea și recuperarea persoanelor cu autism.

Pe lângă aspectul atât de autentic al produselor, am înțeles că și gustul este pe măsură. Și, nici nu ar putea fi altfel, având în vedere cât de multă dragoste este în aceste produse. În primul rând, al fondatoarei Centrului Arima și Brutăriei Arima și, în special, al celor implicați în pregătirea acestor preparate delicioase. Nu în ultimul rând, al celor care se răsfață cu gustul acestor produse și care susțin o cauză atât de nobilă.

Produse Brutaria Arima

Și dacă tot am pomenit de susținere, trebuie să menționez și de evenimentul de strângere de fonduri de pe data de 11 decembrie 2022 de la hotel Radisson din București (se poate participa și virtual), ce are ca scop salvarea Centrului și strângerea de fonduri pentru proiectul principal, „Campusul integrării sociale”.

Într-o perioadă destul de scurtă de la înființare, Centrul Arima a fost primul centru care a angajat în mod direct adulți cu autism. A demonstrat că se poate și a oferit perspective încărcate cu optimism și dragoste atât persoanelor cu autism, cât și familiilor acestora. Însă, planul este mult mai măreț de atât. Într-o lume plină de dragoste, culoare și bunătate, progresul nu are limite.

Centrul Arima (deschis pe 4 decembrie 2021) și-a propus ca până în anul 2024 să ajute peste 100 de tineri cu autism să aibă un loc de muncă. Proiectul „Campusul integrării sociale” are un scop mult mai îndrăzneț, dar asta am să vă las să aflați participând la evenimentul de strângere de fonduri de pe data de 11 decembrie 2022.

Ceea ce se înfăptuiește la Centrul Arima și la Brutăria Arima este, din punctul meu de vedere, un miracol cu gust bun. Este ca o poveste de Crăciun în care, cu dragoste și bunătate, totul este într-un final bine. Anul acesta, va fi povestea Crăciunului meu! Voi pune pe masă cozonac de la Brutăria Arima și, îmi voi risca puțin glicemia pentru niște cornulețe care arată exact ca cele din copilăria mea.

Și nu este doar visul gastronomic al unei gurmande cu diabet de tip 1, ci și modul de a ajuta persoane cu nevoi speciale să aibă o viață cât mai aproape de normal. Pentru că pot ajuta mai mult decât mâncând, îmi propun să particip și la evenimentul de strângere de fonduri despre care v-am pomenit mai sus. Astfel, Crăciunul acesta voi fi alături de acești copii speciali și va fi modul meu de a-mi extinde familia.

Tu cum iubești Crăciunul acesta?

Articol scris pentru proba extra-concurs Arima lansata via SuperBlog.



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.