Mi-am trimis surorile într-o aventură la ferma de cai. Tu în ce poveste ai trimite copilul de lângă tine?

Din experiența personală (și nu numai) lectura aduce doar beneficii. La vârste fragede favorizează dezvoltarea vorbirii, imaginația și abilități precum empatia și recunoașterea emoțiilor. La vârsta adolescenței și chiar în viața de adult, cititul ne alungă singurătatea și ne învață lucruri și experiențe noi (creierul nu face diferența dintre realitate și fantezie, astfel, cititorul (indiferent de vârstă) are posibilitatea de a se identifica cu diferite personaje și de a trăi diversele experiențe la intensitate ridicată).

Un efect important al cititului este cel de maturizare a creierului. Acest fapt se datorează activității de canalizare a atenției, adică activarea diferitelor arii corticale (formarea anumitor legături neurale) datorită energiei generate ca urmare a cititului. Lucrările de specialitate susțin că datorită neuroplasticității, creierul uman își poate modifica structura în funcție de experiențele noastre (cititul poate influența aceste modificări, atunci când trăim momentele și senzațiile personajelor cât mai profund și personal).

Concluzionând, lectura ne poate modifica creierul, astfel avem un motiv în plus nu doar să citim, ci și să fim selectivi cu ceea ce îi oferim creierului nostru.

Alegerile mele în materie de lectură le puteți vedea pe blog (găsiți peste 75 de recenzii din ultimul an), în acest articol dorind să vă vorbesc despre lectură și mezina familiei.

Cum a cunoscut Maya cărțile

Cititoare dedicată, niciodată nu îmi ajung cărțile. Motiv pentru care vizita la biblioteca județeană este un fel de plimbare la Disneyland. De cum a început să facă primii pași, Maya m-a însoțit la „casa cărților”, bucuria ei fiind să le înmâneze bibliotecarei și să le primească, la schimb, pe cele cerute de mine.

Îmi amintesc amuzată cum, din curiozitate vis-a-vis de cărțile cu care mă vedea în mână, m-a rugat să îi citesc ceea ce citeam eu. Micuța, nimerise fix Codul Civil. I-am citit amuzată un alineat, chiar dacă eram 100% convinsă că nu poate înțelege nimic din acele cuvinte.

După ce i-am văzut curiozitatea animându-i privirea și înflăcărarea cu care aștepta vizita la bibliotecă, am dus-o la sala de lectură pentru copii. Bucurie mare, a primit și bombonică și cărticică!

5 ani și 500 de pagini despre cai

Pentru că locuim în orașe diferite, în ultimii ani, surioara mijlocie este intermediarul și susținătorul relației dintre mine și bibliotecă și Maya și bibliotecă. Dacă în timpul studenției pachetele de acasă conțin mâncare, ale mele conțin(eau) cărți. Doar și asta e hrană, pentru minte.

Vizitele la bibliotecă pentru a-mi procura cărțile cerute le-au făcut cele două surori mai mici. Printre primele cărți alese doar de Maya pentru a și le lua acasa, a fost „Povești cu ponei și cai”, o carte de 500 de pagini. De atunci, convinsă de existența iubirii pentru lectură (chiar dacă nu citea ea, ci îi citeau părinții) i-am făcut diverse cărți cadou: de colorat, cu povești, cărți cu povești și puzzle și cărți personalizate.

Carte personalizată cadou

Prima carte personalizată pe care i-am dăruit-o copilului atât de drag sufletului meu a fost în varianta electronică, dar numele ei în titlu a facut-o să o vrea citită de atâtea ori încât învățase povestea pe de rost.

Acum câteva zile, i-am făcut un cadou mai special. De ce? Pentru că știu cum e să îți dorești o carte bună! Maya își dorea o carte cu… CAI! Da, încă a rămas pasionată de aceste animale. Așa că, i-am oferit o carte personalizată de la editura Elefantul Meu, astfel Maya și Loredana (sora mijlocie) au devenit personajele unei povești la fermă. Cu alte cuvinte, mi-am trimis surorile în execursie 🙂 .

I-am explicat de ce printre primele pagini ale cărții este și cea cu poza noastră (cu toate 3), dar și că în poveste ea și cu Loredana vor experimenta aventuri la o fermă de cai. Ideea i s-a părut amuzantă, interesantă și i-a stârnit curiozitatea. Totuși, ceva a intrigat-o. De ce nu fac și eu parte, din povestea lor 🙂 ?

I-am explicat și această situație, că ele sunt cele mici (chiar dacă ea e deja mare, eu voi fi mereu cea mai mare/bătrână dintre ele) și că puteam alege doar personajul principal (Maya) și încă un prieten sau prietenă care să o ajute și că mi s-a părut cel mai normal să fie surioara noastră (Lori). A fost mulțumită de răspuns și încântată de subiectul cărții. A vrut să-i fie citită povestea pe loc.

Comandarea unei cărți personalizate de la editura Elefantul Meu se face foarte simplu: alegi povestea (în funcție de vârsta copilului), introduci numele personajului principal și a prietenului care însoțește copilul în aventura selectată (acolo unde personajul principal are un însoțitor), selectezi locația (dacă alegi o localitate cunoscută de copil îi creezi o senzație de familiaritate și dai poveștii o doză de realitate în plus) și finalizezi. Pentru a o personaliza complet poți adăuga o poză (apare pe una dintre primele pagini ale cărții) și o dedicație (ca cea de mai sus aleasă de mine).

Cartea este cartonată și are format A4. Ilustrațiile sunt interesante și viu colorate, iar poveștile au conținutul adaptat vârstei, partea educativă fiind ușor de observat.

Din ceea ce am obsevat citind și dăruind cărți personalizate (Maya nu este singura căreia i-am dăruit astfel de cărți), niciun alt cadou nu este la fel de uimitor pentru copil ca propria poveste. Crăciunul va fi o altă ocazie în care copiii din viața mea vor fi transformați în eroi de poveste.

Aceste cărți personalizate pot fi folosite pentru crearea unui moment unic între copil și adult, apropiindu-l și consolidând relația de prietenie și încredere pe care o contruim și o întreținem tot mai greu odată cu vârsta (crescând, activitățile copiilor se diversifică și de multe ori se creează o prăpastie între ei și adulți).

Suntem creatori și personaje ale propriei povești, tu pe care o alegi pentru copilul tău?

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Banner SuperBlog 2020



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.