3 rețete de încercat în post, iubite tot timpul anului

Am observat că, dintre persoanele pe care le cunosc, cele care nu sunt vegetariene se plâng cu precădere de lipsă de idei în bucătărie. Apogeul lipsei creativității culinare este în post, atunci când alimentele de origine animală sunt interzise de obiceiurile bisericești.

Un alt obicei observat în atitudinea generală privitoare la alimentația de post este dezechilibrul nutrițional. Din cauza lipsei de idei, majoritatea mănâncă alimente care doar potolesc foamea, dar care nu hrănesc organismul și nu oferă surse de nutrienți și energie.

Pentru a putea avea parte de un post sau de o dietă vegetariană echilibrată, dar și gustoasă, am să vă prezint trei retețe vegetariene (de post) absolut delicioase!

Cușcuș cu legume

Cușcușul este un aliment delicios ce poate fi folosit într-o multitudine de rețete. Pentru zilele de post, cușcușul cu legume este amestecul echilibrat între energia dată de paste (bobițele de cușcuș sunt paste) și nutrienții conținuți de legume.

Reteta cuscus cu legume
Sursă foto: arhiva personală

Pentru prepararea cușcușului cu legume, am apelat la cușcusul de la Băneasa. Îmi place cușcușul de la Băneasa pentru că bobițele rămân întregi, nu se lipesc (oricum se prăjesc puțin, înainte de a fierbe în supa de legume) și devin pufoase, fragede. Combinația de cușcuș cu năut și mazăre este foarte sățioasă, se prepară ușor și poate fi servită și rece.

Pentru a prepara cușcușul cu legume începem cu călirea morcovului, ardeiului și a cepei în ulei de măsline. Când își schimbă culoarea, adaugăm usturoiul pisat și mai lăsam aproximativ 4 minute pe foc.

Sursă foto: arhiva personală

După călirea usturoiului alături de celelalte legume, adaugâm năutul, mazărea și cușcușul. Ca să fim siguri că bobițele de cușcuș nu se prind între ele, le lăsăm câteva minute (aproximativ 5) pe foc înainte să adăugâm supa de legume. După adăugarea supei de legume totul trebuie să fiarbă pentru 8-10 minute. Lichidul se va evapora și cușcușul va fi gata pentru a fi servit

Desert din cușcuș

În perioada postului, aportul de proteine este mult mai scăzut față de restul anului, motiv pentru care, cușcușul este exact alimentul care să asigure echilibrul organismului, fiind bogat în proteine. Pe lângă beneficiile aduse alimentației, cușcușul este și foarte gustos. Eu îl prepar și ca desert, fiert în lapte vegetal.

Pentru mai mult gust, adaug îndulcitor, esențe aromate și stafide. Poate fi servit cu scorțisoară măcinată sau alături de fructe: banane, căpșuri, afine.

Acest desert poate fi un mic dejun extrem de sănătos și sățios, poate fi consumat rece și este iubit de copii. Biluțele cușcușului sunt foarte pufoase, nu se prind una de alta și au un aspect plăcut.

Desert din cuscus
Sursă foto: arhiva personală

Paste cu sparanghel și nuci

Din desaga cu Bunătăți Băneasa am scos și această rețetă delicioasă de paste, ce poate fi gătită cu ușurință și consumată în post sau servită musafirilor vegetarieni.

Sparanghelul este numit și „hrana regilor”, iar aportul său nutrițional este considerat extrem de valoros. Combinația dintre sparanghel și nuci, conferă acestei rețete exact echilibrul nutrițional pe care o alimentație sănătoasă ar trebui să îl ofere organismului.

Paste cu sparanghel si nuci
Sursă foto: Arhiva personală

Rețeta Băneasa nu m-a dezamăgit nici de această dată. Pastele au fost gustoase și aromate, nu s-au rupt, nu s-au lipit și nici măcar nu s-au încâlcit!

Daaar, să vă povestesc cum m-am bucurat de Gustul Băneasa în această combinație incredibilă!

Primul pas a fost să pun la călit în ulei de măsline pătrunjelul tocat mărunt și doi căței de usturoi (întregi). După ce și-au schimbat puțin culoarea am adaugat sparanghelul și bucățile de nucă. Am scos cei doi căței de usturoi și i-am tocat.

Sparanghelul nu l-am fiert în prealabil, pentru că nu am dorit să aibă consistența gelatinoasă și apoasă. În schimb, înainte de a-l adăuga în tigaie, l-am condimentat cu un amestec de sos de soia, ghimbir măcinat și lemongrass.

Sursă foto: arhiva personală

Între timp, am fiert pastele Băneasa separat și atunci când erau aproape fierte, le-am adaugat în tigaia cu sparanghel, nuci și pătrunjel. Odată cu pastele am adaugat și puțină apă (din cea folosită pentru a fierbe pastele).

Deasupra acestui amestec colorat am adaugat cașcavalul vegetal și am lasat totul la foc până când s-a evaporat apa.

La final, am adaugat pastele pe o farfurie, alături de bucățile de nucă și sparanghel, am presurat puțin susan copt și le-am servit cu o poftă desăvârșită!

Dacă divinul creator a depus atât de mult efort pentru a ne oferi bucate atât de alese și de delicioase, trebuie să depunem și noi efortul de a le servi bine și în mod ceremonios.

Fernanrd Point
Retete de post
Sursă foto: Arhiva personală

Mâncarea trebuie să ne hrănească corpul în orice perioadă a anului indiferent de regimul alimentar pe care dorim să îl urmăm. Cu cele trei rețete prezentate mai sus, mesele sunt sănătoase, gustoase și echilibrate nutrițional.

Cu un aspect și gust plăcut, cele trei idei de mâncare de post (vegetariană) îmi încântă papilele gustative pe tot parcursul anului. Gătește cu Băneasa și bucură-te de sațietate chiar și atunci când alimentele de origine animală nu fac parte din dieta ta! Ție care rețetă ți-a plăcut?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023



Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Proba 7. Băneasa – paste pentru un post corect și sănătos!
  2. Pască tradițională sau neconvențională? – 2 rețete de pască delicioasă – Bookmymind
  3. După muncă și răsplată – weekend la Hotel Opal – Bookmymind

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.