Pască tradițională sau neconvențională? – 2 rețete de pască delicioasă

Paștele se apropie cu pași repezi. Mâine este ultima zi în care se pot face ultimele pregătiri pentru sărbătoarea de anul acesta.

Printre cele mai importante preparate de pe masa de Paște este pasca, o prăjitură tradițională din aluat și brânză dulce. Însă, de-a lungul timpului gusturile și modalitățile de a prepara pasca s-au diversificat. Trebuie aceasta să fie cu brânză sau cu ciocolată? Poate avea fructe adaugate sau trebuie neapărat să fie simplă?

Nici blatul nu a rămas mai puțin analizat, iar iubitorii acestui preparat au păreri extrem de diverse și despre forma pe care trebuie să o aibă pasca pentru a fi în spiritul sărbătorilor de Paște.

pasca cu branza in aluat pentru cozonac si pasca cu branza in aluat pentru pandispan

Pască tradițională sau neconvențională?

Săptămâna Patimilor era diferită în copilărie. Ziua simțurile erau trezite la viață de mirosul cozonacului, de aroma de pască și de nuanțele roșiatice ale ouălor proaspăt vopsite. Seara atmosfera se schimba, iar mirosul și frumusețea narciselor abia rupte din fața casei pentru a fi duse la biserică, înlocuiau aromele bunătăților pe care le pregăteam cu bunica pentru masa de Paște.

Masa de Paște se pregătea cu mare sârg. Fiecare zi era dedicată unei alte îndeletniciri, iar bunica construia, pas cu pas, puntea dintre două lumi. Îmi explica cum se făceau pregătirile pentru sărbători când era ea de vârsta mea, îmi detalia modul în care se pregăteau felurile de mâncare și ce ingrediente erau folosite. Cu alte cuvinte, bunica construia portale între lumea în care trăiam eu și cea în care a fost ea copil.

Îmi amintesc că era foarte încântată de evoluția pe care societatea a cunoscut-o. Era încântată să aibă stafide de pus în brânza pentru pască și în cozonac, vopsea care să dea ouălor o culoare care să te facă să nu îți mai iei ochii de la ele, dar și făină Băneasa.

Bunica era convinsă că secretul bucatelor sale consta în calitatea făinei pe care o folosea. Parcă o aud și acum sfâtuindu-mă cu mândrie: „Gătește cu Băneasa și sigur or să mănânce cu toții pe săturate, mamaie!”

Alea erau vremurile în care mi se clădeau bazele într-ale bucătăriei. Acum, departe de meleagurile copilăriei și de mireasma narciselor, îmi amintesc sfaturile bunicii și folosesc Bunătăți Băneasa pentru a da savoare meselor cu cei dragi.

Pentru mine, orice pască făcută cu făină Băneasa este o pască tradițională. Pentru că pasca Băneasa iese delicioasă în orice formă și combinație, am să vă prezint cele două rețete (una cu aspect tradițional, cealaltă cu aspect mai neconvențional) de pască ce îmi vor umple masa anul acesta de Paște.

Pască cu brânză și aluat de cozonac

În prezent, modalitățile de a prepara pasca sunt foarte variate. Dar, cea mai răspândită variantă de pască este cea cu aluat clasic. Pentru a fi sigură că va fi un aluat fraged, folosesc faină pentru cozonac Băneasa și rețeta pentru aluatul de cozonac.

Sursă foto: arhiva personală

Pentru umplutură am folosit 200 grame zahăr (150 normal și 50 vanilat), 2 ouă, 500 grame brânză, 40 grame griș Băneasa, 150 grame stafide, 200 grame vișine confiate și esențe pentru aromă. Aluatul l-am făcut folosind 500 de grame de făină pentru cozonac Băneasa, 2 ouă, 50 grame de zahăr (30 grame zahăr vanilat și 20 grame de zahăr normal), 50 grame de unt, jumătate de cub mic de drojdie, 160 ml de lapte și esențe pentru aromă.

Am topit untul în laptele călduț și l-am adăugat peste restul ingredientelor pentru aluat. Drojdia trebuie topită în puțină apă călduță pentru a se activa. Aluatul l-am lăsat la dospit aproape 2 ore.

Pasi preparare pasca cu branza si aluat de cozonac
Sursă foto: arhiva personală

Umplutura se face simplu, doar amestecând toate ingredientele. Totuși, trebuie avută grijă la consistența brânzei, dar și a umpluturii finale. Nu trebuie să fie prea moale. Pentru obținerea consistenței dorite, grișul este ingredientul secret. Însă, nici prea mult griș nu este recomandat, pentru că brânza va avea o consistență sfărâmicioasă când se va coace.

Când aluatul a fost destul de crescut, am pregătit un cerc din aluat de dimensiunile fundului tăvii. Pe marginile acestuia am pus aluatul împletit ca pentru colaci (eu am împletit în două, dar ar merge și în trei pentru margini mai pufoase). Am păstrat puțin aluat pentru a decora cu păsări pasca rezultată. Am adaugat brânza, păsările din aluat, vișine confiate pentru decor și am uns totul cu un ou. Am dat la cuptor aproximativ 2 ore (până a prins culoare am lăsat cuptorul la 180 de grade, apoi am redus temperatura la 150 pentru a mă asigura că brânzica se va coace chiar și în mijlocul tăvii).

Pasi preparare pasca cu branza si aluat de cozonac
Sursă foto: arhiva personală

Pasca cu brânză și aluat de pandișpan în formă de iepure

Această rețetă de pască este delicioasă, iar forma sa este inedită. Copiii nu au cum să nu o adore, iar cei mari îi vor aprecia cu siguranță consistența atât de asemănătoare cu a unei prăjituri delicioase.

Sursă foto: arhiva personală

Umplutura pentru această pască a fost puțin diferită față de cea prezentată mai sus. Am folosit 100 grame stafide, 500 grame brânză, 100 grame unt, 100 grame zahăr (+ 25 grame de zahăr vanilat), 2 ouă, 40 grame de griș și esențe. De data aceasta am amestecat toată compoziția cu mixerul, până a devenit o cremă omogenă.

Pentru aluat am folosit 200 grame de făină 000 Băneasa, 125 grame zahăr, 25 grame zahăr vanilat, 1 ou, 100 grame unt, 200 ml lapte, 2 linguri cacao și esențe pentru aromă. Și aceste ingrediente au fost amestecate omogen cu ajutorul unu mixer.

Pasi preparare pasca cu branza si aluat de pandispan
Sursă foto: arhiva personală

Acest tip de pască poate fi copt în tavă normală (rotundă sau orice altă formă), dar eu am ales o formă de silicon în formă de iepure, iar cu restul aluatului și a umpluturii de brânză am testat mai multe tipuri de pască, folosind o formă de silicon cu forme de ouă.

În cazul în care această pască este făcută într-o altă formă, recomand utilizarea unei glazuri pentru finalizarea preparatului. Eu am folosit pentru decorare tot crema de brânză din interior, dar pentru o pască în formă rotundă este mai potrivită glazura de ciocolată. Se poate face ușor din următoarele ingrediente: 40 grame zahăr, 35 grame unt, 50 grame ciocolată și 15 grame cacao. Toate ingredientele se pun într-un ibric și se lasă pe foc până când totul devine un amestec omogen. Apoi se toarnă pe pasca scoasă din cuptor (caldă sau rece).

pasca cu branza si aluat de pandispan in forma de iepure
Sursă foto: arhiva personală

Ceea ce îmi place în mod deosebit la această pască (pe lângă forma inedită și jucăușă) este dispunerea în straturi a aluatului și a umpluturii. Datorită acestui detaliu și a aluatului de pandișpan, acest tip de pască este foarte pufos și delicat, fiind un desert nemaipomenit.

Mâncarea, până la urmă, în propria noastră tradiție, este ceva sfânt. Nu este vorba despre nutrienți și calorii. Este vorba despre împărtășire. Este vorba de onestitate. Este vorba despre identitate

Louise Fresco

Pentru un preparat de succes, asul din mâneca mea este rețeta Băneasa și nici de această dată nu a fost o excepție! Ambele tipuri de pască sunt gustoase și pe placul tuturor. Pasca cu brânză în aluat de cozonac duce mai mult cu gândul la pasca din copilărie, iar pasca cu brânză în aluat de pandișpan este atât de cremoasă, încât zici că e prăjitură.

Indiferent de rețeta, forma și ingredientele alese pentru pască, mereu am grijă să aibă Gustul Băneasa, gustul tradițional al copilăriei!

Băneasa se adaptează vremurilor și gusturilor diferite așa că, fie că alegi să faci pască tradițională sau neconvențională, făina Băneasa este ingredientul de încredere al preparatului tău. Ție ce rețetă de pască îți place?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. După muncă și răsplată – weekend la Hotel Opal – Bookmymind

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.